Elektif sezaryen operasyonu yapılacak gebelerde sıvı yanıtlılığını öngörmede pasif bacak kaldırma manevrasının performansının (geçerlilik ve güvenilirliğinin) değerlendirilmesi
Assessment of passive leg raising maneuver performance (validity and reliability) for prediction of fluid responsiveness in pregnant women who planned elective cesarean operation
  1. Tez No: 515252
  2. Yazar: BORA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ŞENKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, Hipotansiyon, Preload bağımlılığı Strok volüm, USCOM, Pregnancy, Hypotension, Preload Dependency, Stroke Volume, USCOM
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın primer amacı term gebelerde pasif bacak kaldırma (PLR) manevrasının, sıvı yanıtlılığını öngörmedeki performansını göstermektir. Sekonder amacı ise sezaryenlerde sık görülen postspinal hipotansiyonla preload bağımlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Etik kurul onayı alındıktan sonra SBÜ Gülhane Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi'nde spinal anestezi altında elektif şartlarda sezaryen operasyonu uygulanacak 51 gebe çalışmaya dahil edildi. Gebelerin bazal, pasif bacak kaldırma (PBK) sonrası ve kolloid sonrası olmak üzere 3 evrede hemodinami ve ultrasonografik kardiyak output monitörü (USCOM) ölçümlerine bakıldı. Kolloid sonrası bazale göre strok volüm (SV)'de %12 ve üzeri bir artış sıvı yanıtlılığı kabul edilerek PBK manevrasının farklı kesim değerlerinde sıvı yanıtlılığını öngörmedeki performansı değerlendirildi. Çalışmanın ikinci aşamasında operasyon salonuna alınan gebeye standart bir şekilde spinal anestezi uygulanarakcerrahi başlatıldı. Spinal anestezi sonrası 25 dk boyunca belli aralıklara noninvazif kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu, kalp hızı takibi yapıldı. Giriş OAB'nın %80 altına düşmesi hipotansiyon olarak değerlendirilerek efedrinle müdahale edildi. Spinal anesteziden T4 duyu bloğuna, cilt insizyonuna, uterin kesiye ve son süture kadar geçen süre, bulantı kusma, bebek ağırlığı, idrar miktarı, tüketilen efedrin miktarı ve zamanı kaydedildi. Çalışmamızda elektif sezaryen yapılacak gebelerde sıvı yanıtlılığını öngörmede pasif bacak kaldırma manevrasınınperformansını iyi düzeyde bulduk. Ayrıca SV ve CO gibi VPK'nın da gebelerde preload bağımlılığını öngörmede kullanılabilecek bir parametre olabileceğini gösterdik. Gebelerde preload bağımlılığıyla postspinal hipotansiyon arasında bir ilişki olmadığını; bulantı kusma ile hipotansiyon arasında korelasyon olduğunu; yaş değişkeninin hipotansiyon için bir risk faktörü olabileceğini değerlendirdik. Kolloid ön yükleme yapmamıza rağmen %60 oranında hipotansiyon gözlemledik. Postspinal hipotansiyon gebelerde sık görüldüğü, maternal ve fetal ciddi yan etkilere yol açabildiği için obstetrik anestezinin ilgi gören araştırma konusu olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is determine the performance of the passive leg raising (PLR) maneuver on prediction of fluid responsiveness in term pregnant women. The secondary aim is to establish the relationship between preload dependence and postspinal hypotension, which is common in caesarean section. After approval of the ethics committee, 51 pregnant women undergoing elective cesarean section under spinal anesthesia at SBU Gülhane Health Practice and Research Center were included in the study. Hemodynamics and ultrasonographic cardiac output monitor (USCOM) measurements of pregnant women were taken at 3 stage: baseline, after passive leg raising and after colloid administration. Fluid response was accepted as an increase of 12% or higher in stroke volume (SV) compared to baseline after colloid administration and the performance of the PLR maneuver for predicting fluid response in different cut-off values was assessed. In the second phase of the study, the pregnant was taken to the operating room and subjected to surgery with standard spinal anesthesia. After spinal anesthesia, noninvasive blood pressure, peripheral oxygen saturation, heart rate were measured at regular intervals for 25 min. Compared to baseline, the mean arterial pressure below 80% was interpreted as hypotension and intervened with ephedrine. The time from spinal anesthesia to T4 sensory block, skin incision, uterine incision and final suture was recorded. Nausea and vomiting, baby weight, urine volume, consumed ephedrine amount and time were also recorded. In our study, we found that the performance of the passive leg raising maneuver was good at prediction of fluid response in the subjects who were to undergo elective cesarean section. We have also shown that VPK, such as SV and CO, can be useful parameter for prediction of preload dependence in pregnant women. There is no relationship between preload dependence and postspinal hypotension but we found that age variable may be a risk factor for hypotension, and there was a correlation between nausea-vomiting and hypotension. We observed hypotension in 60% of patients despite the administration of colloid preload. Postspinal hypotension will continue to be a research topic of interest for obstetric anesthesia as it is common in pregnancies and may lead to maternal and fetal serious side effects.