Sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin üstbiliş farkındalıklarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi
The effect of inquiry based learning approach on the students' metacognitive awareness and science process skills
  1. Tez No: 518444
  2. Yazar: SABRİYE ŞAHİNTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri eğitimi, sorgulamaya dayalı öğrenme, bilimsel süreç becerileri, üstbiliş, öğrenci görüşleri, Science education, inquiry based learning approach, science process skills, metacognition, students' thoughts
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu araştırmanın amacı, sorgulamaya dayalı öğrenme (SDÖ) yaklaşımı çerçevesinde işlenen Fen Bilimleri dersinin ortaokul 7. sınıf seviyesindeki öğrencilerin bilimsel süreç beceri düzeylerine ve üstbiliş farkındalık düzeylerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada hem nicel hem nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel modelde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar ilinde bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 7. sınıf seviyesinde 40 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Bilimsel Süreç Becerileri Ölçme Aracı (BSBÖ), Çocuklar İçin Üstbiliş Farkındalık Ölçeği B Formu (ÜBFÖ-Ç) ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin bilimsel süreç beceri düzeyleri ve üstbiliş farkındalık düzeylerinin kontrol grubunda yer alan öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizinde elde edilen sonuçlar da nicel verilerden elde edilen sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effects of science courses on the basis of inquiry-based learning approach on the level of science process skills and metacognitive awareness of 7th grade students. Both quantitative and qualitative data collection methods were used in this research. The research was conducted in a pre-test and post-test control group quasi experimental research model. The study group is consisted of 40 individuals at the 7th grade level who are studying in a secondary school in Afyonkarahisar province in the academic year of 2016-2017. In this research Scientific Process Skills Scale (BSBÖ), Metacognitive Awareness Scale for Children, B Form (ÜBFÖ-Ç) and Semi-structured Interview Form were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using statistical methods. In conclusion, it was determined that the individuals in the experimental group had a significantly higher level at science process skills and metacognitive awareness than the individuals in the control group. The results obtained in the analysis of qualitative data also support the results obtained from quantitative data.