Göller Yöresi'nin tarihi coğrafyası
The historical geography of Lake Region
  1. Tez No: 518614
  2. Yazar: FATMA UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Coğrafya, Pisidia, Göller Yöresi, Anadolu Coğrafyası, Isparta, Historical Geographica, Pisidia, Region of lakes, Anatolian geography, Isparta
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tarihi coğrafya, milletlerin, devletlerin ve kültürlerin oluşmasındaki etkilerini açıklayarak tarihi olayların anlaşılmasına yarayan metotlu coğrafya bilgisidir. Tarihi coğrafya da amaç; tarih öncesi ve tarihi dönemlere ait elde edilen bilgileri kullanarak coğrafi bir sentez meydana getirmektir. Geçmiş ve geçmişle ilgili kaynaklar, yöntemler ve düşünceler tarihi coğrafyayı coğrafyadan ayıran özelliklerdir. Tarihi coğrafya İlkçağ Yunan coğrafyacıları zamanından beri yapılmaktadır. Asıl gelişim göstermesi ve modernleşmesi ise 19.yy. başlarından itibaren Avrupa'da gerçekleşmiştir. Antik çağda Pisidia olarak bilinen Göller Yöresi, 14. yüzyıldan beri araştırmacıların ilgisini çekmiş, bölgede çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Göller Yöresi'nde antik çağ yerleşmeleri üzerinde yapılan araştırmalar, bölgedeki yerleşimlerin en eski devir olarak bilinen İlk Paleolitik Çağ'dan itibaren başlayıp Roma Çağı sonuna kadar olan zaman dilimlerine ait olduğunu kanıtlar. Çalışmamızda Göller Yöresi'nin tarihi coğrafyası kapsamında coğrafi özellikleri, tarihöncesi yerleşimleri ve tarihi dönemleri konusunda bilgi verilmiştir. Yüzey araştırmaları, Arkeolojik veriler, Antikçağ yazarlarına ait eserler ve bilimsel kaynaklar yararlandığımız temel kaynaklardır.
Özet (Çeviri)
Historical geography is a methodological knowledge of geography that explains the effects of the formation of nations, states and cultures and helps to understand historical events. Historical geography also aims; to bring a geographical synthesis to the stage by using the information obtained from prehistoric and historical periods. The sources, methods and thoughts related to the past and the past are characteristics that distinguish historical geography from geography. Historical geography have been performing since antiquity by Greek geographers. The real development and modernization was started in Europe from the beginning 19th century- The Lake Region, known as Pisidia in antiquity, has attracted the attention of researchers since the 14th century, and various investigations have been done in the region. Researches on antique settlements in the Lake Region proves that the settlements in the region belong to the time periods starting from the Early Paleolithic Age, known as the earliest period, to the end of the Roman Age. In our study, geographical features, prehistoric settlements and historical periods of Lake Region within the historical geography were given. We have used Surface surveys, archeological data, works of ancient authors and scientific sources as main sources-