İlkokul 3. sınıf öğrencilerinde gerçekçi matematik etkinliklerinin veri öğrenme alanına etkisi
Efficiency of datum learning field of realistic mathematic activities on 3th grade of primary students
- Tez No: 519676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN ÇEVİK KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, veri öğrenme alanı, tablo, grafik, ilkokul 3. sınıf öğrencisi, Realistic mathematics education, datum learning field, table, graphic, 3th grade of primary student
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, matematik dersinde, Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımı esas alınarak hazırlanan etkinlikler temel alınarak yapılan öğretimin, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin veri öğrenme alanındaki başarıya etkisi ve bu etkinin kalıcılığı araştırılmıştır. Bu amaçla, hazırlanan etkinlikler, ilkokul 3. sınıf Matematik dersinde pilot çalışma olarak 53 öğrenci ile 2 hafta uygulanmıştır. Esas uygulama ise 41 ilkokul 3. sınıf öğrencisi ile 5 haftada gerçekleştirilmiştir. Araştırma yarı deneysel bir yöntemle yürütülmüştür. Deneysel yöntemde,“ön test-son test-kalıcılık testi kontrol gruplu modeli”kullanılarak, deney ve kontrol grubunun veri öğrenme alanındaki başarı düzeyleri karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol grubuna, ön test, son test ve kalıcılık testi olarak“Veri Öğrenme Alanı Başarı Testi”uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2017-2018 bahar döneminde, seçkisiz olmayan örnekleme yaklaşımlarından biri olan kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir (Deney grubu: K=13, E=8; Kontrol grubu: K=13, E=7). Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Veri Öğrenme Alanı Başarı Testi”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçları oturumların başlamasından bir hafta önce ön-test ölçümü olarak; oturumlardan sonra son-test ölçümü olarak; son-test ölçümlerinden iki hafta sonra ise deneysel işlemin kalıcılığını belirlemek amacıyla tekrar uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde verilerin dağılımı ve varsayımlar test edilerek, parametrik ve nonparametrik test teknikleri kullanılmıştır. Öğretim süresi 5 hafta olarak planlanmıştır. Deney grubunda GME yaklaşımı esas alınarak hazırlanan etkinlikler kullanılırken, kontrol grubunda mevcut öğretmen kılavuz kitabındaki etkinlikler paralelinde öğretime devam edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, GME yaklaşımı esas alınarak hazırlanan etkinlikler temel alınarak yapılan öğretimin deney grubundaki öğrencilerin, veri öğrenme alanındaki başarı düzeylerini artırdığı ve bu durumunun izleme ölçümlerinde de korunduğunu ortaya koymuştur. Kontrol grubunda bulunan öğrencilerin veri öğrenme alanındaki başarı puanları ön-test, son-test ve kalıcılık testi ölçümlerinden elde ettikleri puanlar arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında araştırmadan elde edilen sonuçlar tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the current study, in mathematics lesson, based on the activities based on the Realistic Mathematics Education (GME) approach, the influence of the third grade students on the data learning field and the persistence of this effect have been researched. For that purpose, a pilot study was performed with 53 students of third grade in mathematic course at primary schools, during the two weeks. The main study was also performed with 41 students of third grade in mathematic course at primarily for the same time. The research conducted in a semi-experimental manner. In the experimental method, the experimental and control group achievement levels in the data learning field form compared using the“pre-test-post-test-retention test control group model”. For the experiment and control group,“Data Learning Area Achievement Test”applied as pretest, post-test and permanence test. The sample of the study was identified in the spring term of 2017-2018 using an easily accessible sampling method, one of the unselected sampling approaches. (Experimental group: K=13, E=8; Control group: F=13, M=7)“Personal Information Form”as a collection tool,“Data Learning Area Achievement Test”developed by the researcher is used. The assessment enstruments in this study were repeatedly applied as a pre-test to students of both experimental and control group, before one week from over the beginning of sessions; as a post-test after the sessions were completed; and as a following measurement, in order to determine the permanence of the experimental manipulation, after one two weeks from the post-test measurements. In data analysis, parametric and non-parametric tests were used by data distrubution and assumptions. The duration of the training is planned as 5 weeks. While activities based on GME approach were used in the experimental group, teaching was continuing in parallel with the activities in the current teacher's manual in the control group. The findings were showed that teaching based on activities based on GME approach was increased data learning area achievement levels of the students in the experimental group and this was retained in the follow up measurements for data learning area achievement levels. These findings of the current study were discussed and suggestions for future researcheswere made.