Tip ıı diyabetli hastaların hastalık yönetimine katılım düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of participation in management of patients with type ii diabetes
- Tez No: 520605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Diyabet yönetimi, Öz etkililik, Type II diabetes, Diabetes management, Self efficacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Tip 2 diyabetli hastaların hastalık yönetimine katılım düzeylerinin belirlenmesi ve katılım düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmamızın evrenini Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dâhiliye, Endokrin, Diyabet polikliniklerinde Ekim 2017-Mart 2018 tarihleri arasında tedavi, kontrol veya yatış yapan hastalar, örneklemini ise araştırma kriterlerine uygun olan 375 hasta birey oluşturmuştur. Çalışma verilerinin elde edilmesinde hasta tanıtım formu, Tip 2 Diyabete İlişkin Öz-etkililik Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizinde, ki kare testi, ANOVA testi, t testi ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %60,53'ünün kadın ve yaş ortalamasının 54,76±13,35 olduğu saptanmıştır. Diyabet yönetimine ilişkin öz-etkililik ölçeği özel beslenme ve kilo alt boyutu puanlarının bakım için yardım alma ve gelir durumuna, fizik egzersiz skorlarının yaş, öğrenim durumu ve egzersiz yapma durumuna, kan şekeri puanlarının hastalığa uyum, tedavi şekline göre dağılımları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Diyabetli bireylerin hastalıklarını daha iyi algılamalarını ve hastalıklarının yönetimlerinde etkin bir rol oynamalarını sağlayacak olan hemşirelik uygulamalarının planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to analyse the detection of type-two diabetic patients' participation level to illness management and the factors affecting the participation level. This research has been consisted of the patients who were examined, checked up, or hospitalized between October 2017 and March 2018, besides, the sample of the study was carried out with 375 patients who were eligible for research criteria. Type-two diabetic related self-effectiveness test was used to obtain the research data. Chi Square test, Anova Test, T test and Pearson correlation analysis were applied for the statistical analysis of the data collected. It was detected that %60,53 of the participants were women and the average age of the patients was 54,76±13,35. It was cleared out that according to the scale test of self-effectiveness which is related to diabetes management showed statistically meaningful outcomes among differences of the divisions such as self-nourishment and score of gaining weight is related to getting help and income state, scores of physical exercises are related to doing exercise and education background, and blood sugar values' agreement to illness is related to treatment ways. Thus, Planning Nursing which is playing an effective role for the diabetic patients to understand and realise their illness better is highly recommended.