Evaluation of the current curriculum in elt departments from the perspectives of lecturers and students: A needs analysis
İngiliz dili eğitimi bölümlerindeki mevcut müfredatın öğretim üyesi ve öğrenci perspektifinden değerlendirilmesi: Bir ihtiyaç analizi
  1. Tez No: 522019
  2. Yazar: İSMAİL GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YAVUZ KONCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: müfredat, program, ihtiyaç analizi, müfredat değerlendirmesi, İngilizce öğretimi, curriculum, program, needs analysis, curriculum evaluation, English language teaching
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Amaç: Bu çalışma 2006-2007 eğitim-öğretim yılından bu yana yürürlükte olan mevcut İngilizce Öğretmenliği müfredatının öğretmen yetiştirici ve aday öğretmen gözünden değerlendirilmesi ve aday öğretmenlerin ihtiyaçlarının eksiklikler, gereksinimler ve istekler açısından belirlenmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada hem nitel hem de nicel verilerin aynı anada kullanılmasına imkân sağlayan karma model araştırma desenlerinden biri olan birleştirme deseni kullanılmıştır. Nicel veriler anket, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış mülakat soruları yardımıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 23 kullanılarak ortalama, mod ve medyan, varyans, standart sapma ve ranj gibi tanımlayıcı istatistikler, nitel verilerin analizinde ise kodlar, temalar ve kategoriler kullanılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin farklı üniversitelerinden İngilizce Öğretmenliği programında çalışan toplam 41 öğretmen yetiştirici ve 592 son sınıf öğretmen adayıdır. Bulgular: Bulgular mevcut müfredatın hem güçlü hem de zayıf yönlere sahip olduğunu; eklenecek veya çıkartılacak bazı derslerin olduğunu; ders saatleri ve kredilerinin, katılımcıların çoğunluğuna göre yeterli olmadığını ortaya koymuştur. Katılımcıların yarısı müfredatının güncel olduğunu ve teknolojik ilerlemeleri göz önünde bulundurduğunu düşünmektedir. Ancak katılımcıların diğer yarısı bunun tersini düşünmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu müfredatın kendisinden ziyade öğretmen yetiştiricilerin daha önemli bir yere sahip olduğunu belirtmektedir. İhtiyaç analizi kapsamında aday öğretmenlerin eksikleri, gereksinimleri ve istekleri belirlenmiştir. Sonuçlar ayrıca öğretmen adaylarının öğretmen yetiştiricilerine kıyasla genel olarak programdan daha memnun olduklarını göstermektedir. Sonuç: Araştırmanın bulgularının, daha kapsamlı müfredat oluşturmak için ve mevcut İngilizce Öğretmenliği müfredatının iyileştirilmesi yönünde politika yapıcılar için yararlı olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to evaluate the current English Language Teaching curriculum, which has been in practice since the 2006-2007 academic year from the perspectives of teacher trainers and prospective teachers and determines the needs of prospective teachers in terms of lacks, necessities and wants. Method: In this study, one of the mixed method research designs, convergent parallel design, which allows data triangulation of both qualitative and quantitative data gathered at the same time, was used. The quantitative data were collected by an evaluation questionnaire and qualitative data by semi-structured interview questions. Descriptive statistics such as mean, mode, and median, variance, standard deviation, and range were used in the analysis of the quantitative data by using SPSS 23. Codes, themes, and categories were used in the qualitative data analysis. The participants in this study were totally 41 teacher trainers and 592 last year students from different universities in Turkey in the 2016-2017 academic year. Findings: The findings show that the current curriculum has both strengths and weaknesses; there are some courses to be added or omitted; course hours and credits are not enough according to the majority of the respondents; half of the respondents think that the ELT curriculum is up-to-date and consider the technological advances, but the others think the opposite; a great majority of the respondents state the importance of the teacher trainers rather than the curriculum itself; in needs analysis procedure, lacks, necessities and wants of the teacher trainers were determined. The results also indicate that prospective teachers are more satisfied with the program in general in comparison with the teacher trainers. Results: The findings of the study are believed to be helpful for the policy-makers for the betterment of the current ELT curriculum in order to construct a more comprehensive curriculum.