Asemptomatik apikal periodontitisli dişlere kanal içi ozon uygulamasının interlökin-1β ve TNF-α seviyeleri ve postoperatif ağrıya olan etkisinin in vivo incelenmesi: Plasebo kontrollü randomize klinik çalışma
Effect of intracanal ozone application on il-1β,TNF-α levels and postoperative pain in teeth with asemptomatic apical periodontitis: A plasebo controlled randomised clinical study
- Tez No: 523183
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN MELTEM ÇOLAK TOPCU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ozon, kalsiyum hidroksit, TNF-α, IL-1β, apikal periodontitis, Ozone, calciyum hydroxide, TNF-α, IL-1β, apical periodontitis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kanal içi ozon uygulamasının, asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde periapikal bölgede IL-1β ve TNF-α seviyeleri üzerine ve postoperatif ağrıya etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metot: Çalışma için gönüllü 60 hasta randomize bir şekilde iki gruba ayrıldı. Dişlerin kemomekanik preparasyonu tamamlandıktan sonra periapikal alandan ilk örnekler alındı. Ozon grubunda kanal içi ozonlu su ve ozon gazı uygulaması yapıldı. Plasebo grubunda ise ozon uygulaması yapılır gibi taklit edildi. Kök kanallarının içerisine kalsiyum hidroksit yerleştirilirdi. İkinci seansta kalsiyum hidroksit uzaklaştırılıp ikinci örnekler alındıktan sonra, kanal tedavisi tamamlanarak daimi restorasyon yapıldı. Örneklerin IL-1β ve TNF-α düzeyleri ELISA kiti ile değerlendirildi. Bulgular: Kalsiyum hidroksit grubunda tedavi öncesi ve sonrası TNF-α seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, IL-1β seviyeleri tedavi sonrasında, öncesine göre anlamlı derecede düşmüştür. Ozon grubunda hem TNF-α hem IL-1β seviyeleri tedavi sonrasında, öncesine göre anlamlı düşüş göstermiştir. TNF-α ve IL-1β seviyelerinin tedavi öncesi ve sonrası arasındaki fark kıyaslandığında TNF-α seviyesindeki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. IL-1β seviyeleri arasındaki fark iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı değildir. 7 günlük post operatif ağrı bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktur. Sonuç: Kanal içi ozon uygulaması enflamatuar mediatörler üzerinde azaltıcı etki yapmıştır. Periapikal lezyonlu dişlerde bu etkisinden yararlanmak için kök kanal dezenfeksiyonuna ek olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study was to evaluate the effect of intracanal ozone application on IL-1β, TNF-α levels in the periapical region of the teeth with asymptomatic apical periodontitis and post operative pain. Material and Method: Sixty volunteer patients were randomly assigned to two groups. After completion of the chemomechanical preparation of the teeth, first samples were taken from the periapical area. Ozone gas and ozonated water were applied to the root canals of the ozone group. An identical-appearing system without activation was applied to the patients in the placebo group. Calcium hydroxide was placed in the root canals of every patient. In the second visit, calcium hydroxide was removed and after the second samples were taken. The root canal treatment was completed and a permanent restoration was performed. IL-1β and TNF-α levels of the samples were assessed by ELISA kit. Results: In intra-group analysis, there was no statistically significant difference between the levels of TNF-α in the placebo group before and after treatment, whereas the levels of IL-1β were significantly decreased after treatment. In the ozone group, there was a significant decrease in both TNF-α and IL-1β levels after treatment. In inter-group analysis, the difference in TNF-α levels was statistically significant. The difference between IL-1β levels was not statistically significant between the two groups. There were no significant differences between the groups in each of the first 7 days' post operative pain. Conclusion: Intra canal ozone administration has a reducing effect on inflammatory mediators. Its therapeutic effect can be used in the teeth with periapical lesions, in addition to root canal disinfection.