Etkinlik çizelgelerinin otizm spektrum bozukluğu olan ergenlere telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerilerinin öğretiminde etkililiği
The effectiveness of the activity schedues in the teaching of the characteristics of the characteristics of the characteristics of the associated discrete disturbance
  1. Tez No: 523794
  2. Yazar: MÜZEYYEN MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Etkinlik Çizelgeleri, Yönerge Takip Becerileri, Karmaşık Yönergelerin Öğretimi, Yardım Talep Etme, Autism Spectrum Disorder, Activity Charts, Instruction Follow-Up Skills, Teaching Complex Instructions, Asking For Help
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireylerin iletişim alanlarında yaşadıkları sorunlar bütün gelişim alanları etkilemekle beraber otizmli bireyler, aileleriyle başta olmak üzere, yakın çevreleriyle ve sosyal çevreleriyle sorunlar yaşamalarına neden olabilmektedir. OSB olan ergenlerin yetişkinliğe doğru yaşları ilerledikçe bağımsız hareket etmeleri yaşantılarının devamı için çok önem taşımaktadır. Ancak bağımsız hareket ederken bir çok sorunla karşı karşıya kalabilirler. Bu sorunları çözerken aileleriyle ve sosyal çevreleriyle iletişime girmekten kaçınarak yardım istemedikleri görülmektedir. Otizmli bireylerin yaş, ihtiyaç, gelişim vb. özellikler gibi farklılıkları dikkate alınarak bilimsel dayanaklı eğitim yöntemleri ile sosyal etkileşim ve sosyal iletişim becerileri öğretilerek bağımsız hareket etmeleri sağlanabilir. Bu araştırmada 17 yaşlarında ikisi erkek biri kız olan üç katılımcıyla etkinlik çizelgelerinin telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerilerinin öğretiminde etkililiği inecelenmiştir. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası çoklu yoklama modeline göre tasarlanmıştır. Bu araştırmanın bağımlı değişkeni telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerileridir. Araştırma süresince katılımcıların telefon aracılığı ile yardım isteme ve viii telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerilerini ne düzeyde edindikleri incelenmiş, katılımcıların öğrendiklerini becerileri farklı ortamda, farklı becerideki farklı nesnelerle ve farklı karmaşık yönergeler kullanıldığında ne derecede genelleyebildikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca katılımcıların becerileri öğrenmelerinin ardından 1., 2., 3. ve 4. hafta öğrendiklerini sürdürüp sürdürmediklerine bakılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni etkinlik çizelgeleriyle öğretim yöntemidir. Katılımcıların kullanacağı etkinlik çizelgeleri yazılı olarak hazırlanmış ve etkinlik çizelgesi, telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerilerine ait beceri basamaklarından oluşturulmuştur. Araştırmada Gözlemciler Arası Güvenirlik (GAG) verileri ve uygulama güvenirliği verileri ve sosyal geçerlik verileri toplanılmıştır. Ayrıca araştırmada yer alan katılımcıların aileleriyle ve uygulamacılarıyla araştırmaya ilişkin görüşleri değerlendirmek için sosyal geçerlik verileri alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, etkinlik çizelgelerinin OSB olan ergenlere telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergelei yerine getirme becerilerinin öğretiminde etkili olduğunu göstermektedir. Bu bulgular katılımcıların öğrendikleri becerileri genelleyebildiklerini ve sürdürebildiklerini ortaya koymaktadır. Araştırmada GAG ve uygulama güvenirliği verilerinden yüksek düzeyde güvenirlik bulguları elde edilmiştir. Araştırmada yer alan katılımcıların aileleri ve uygulamacıları ile yapılan görüşmeler sonucunda, etkinlik çizelgelerinin OSB olan ergenlere telefon aracılığı ile yardım isteme ve telefonda sunulan karmaşık yönergeleri yerine getirme becerilerinin öğretimine yönelik görüşlerin olumlu yönde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Individuals with Autism Spectrum Disorder (ASD) problems that they experience in communication areas can affect all areas of development, but they can cause problems with autistic individuals, their families, their close environment and their social environment. Adolescents with ASD are very important for the continuity of their lives to move independently as they age towards adulthood. However, they can face many problems when they act independently. When solving these problems, it seems that they do not ask for help by avoiding communication with their parents and social circles. Age, need, development etc of autistic individuals. they can be taught with scientific based education methods and social interaction and social communication skills. In this study, three participants, two boys and one girl, aged 17 years, were eager to see the effectiveness of their activity charts in helping them to get help through telephoning and completing the complicated guidelines presented on the phone. The research was designed according to the inter-participant multiple polling model from single-participant research methods. This research is the ability to ask for help through a dependent variable telephone and to fulfill complicated guidelines presented on the phone. During the course of the study, participants were asked how they were able to get help by phone and completing the complicated guidelines x presented on the phone, and it was observed how participants could generalize what they had learned in different environments, different objects in different skills and different complex guidelines. It was also examined whether the participants continued to learn their skills at the 1st, 2nd, 3rd and 4th week following their learning. The independent variable of the research is the teaching method with activity schedules. The activity schedules that the participants will use are written in the form of an activity schedule, the skill steps of requesting help via telephone and completing the complicated instructions presented on the phone. In the study, interobserver reliability (IOR) data and application reliability data and social validity data were collected. In addition, social validity data were collected to evaluate the opinions of the participants and their practitioners involved in the survey. Findings from the research show that activity schedules are effective in teaching ASD's adolescents to ask for help via telephone and fulfill the complex guidelines presented on the phone. These findings reveal that participants can generalize and sustain the skills they learn. A high level of confidence was obtained with IOR and application reliability in the study. As a result of the discussions with the participants' families and practitioners involved in the study, it is shown that the activity schedules are favorable to the OSB's parents, who are asking for help through telephoning and teaching the skills of completing the complicated guidelines presented on the phone.