BI-RADS 4 alt kategorilerinde sonografik belirteçlerin pozitif öngörüsü ve patoloji ile korelasyonu
Positive prediction of the sonographic markers in BI-RADS 4 subcategories and correlation with pathology
  1. Tez No: 523865
  2. Yazar: ERDİ SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ALTUNKESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BI -RADS, sonografik belirteçler, BI-RADS 4 alt kategorileri, BI-RADS, sonographic markers, BI-RADS 4 subcategories
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: USG donanımlarındaki gelişmeler meme görüntülemede USG 'nin değerini artırmıştır. Meme görüntülemede USG'nin kullanımının artması ile 2003 de American College of Radiology BI–RADS 'ın ilk versiyonunu geliştirdi. Literatürde BI-RADS 4A, 4B, 4C alt kategorilerinin patolojik sonuçlarını ve onların pozitif prediktif değerlerinin değerlendiren çok az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı BI-RADS 4 alt kategorilerinin pozitif öngörü değerlerini hesaplamak ve BI-RADS kılavuzu tanımlayıcıları ile patoloji sonuçları arasındaki korelasyonu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-Ocak 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümünde; meme ultrasonu sonucu BI-RADS 4 olup biyopsi yapılan 400 hasta çalışmaya alındı. Hastanemiz Patoloji Anabilim Dalı'ndan olguların biyopsi sonrası patoloji raporlarına ulaşıldı. 46 hastanın USG raporu BI-RADS 4 alt kategorizasyonuna uygun şekilde tarif edilmediğinden dolayı çalışmaya dahil edilmedi. 4 hastanın patoloji sonucu yetersiz olarak geldiğinden dolayı çalışmaya dahil edilmedi. Son olarak hastane sistemindeki hasta ile ilgili fizik muayene bilgileri dikkate alınarak palpabl meme lezyonu bulunan 19 olgu çalışma dışı bırakılarak palpabl olmayan BI-RADS 4 meme lezyonu bulunan 331 olgu çalışmaya dahil edildi. Bu şekilde non-palpabl BI-RADS 4 meme lezyonu bulunan 331 olgu çalışmaya dahil edildi Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, toplamda 331 lezyon BI-RADS 4 olarak kategorize edilmiştir. Lezyonların 228'i (%68,88) 4A olarak, 56'sı (%16.91) 4B ve 47'si (%14.19) 4C olarak kategorize edilmiştir. BI-RADS 4 ile ilişkili sonografik tanımlayıcıların dikkatli bir analizi, malign lezyonların sıklıkla spiküle konturlu (PÖD, %91), açılı kenarlı (PÖD, %71) ve belirsiz kenarlı (PÖD, %63) ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Oval şekil (NÖD, %80), yuvarlak şekil (NÖD, %90) düzgün sınırlı (NÖD, %88,1), mikrolobüle kontur (NÖD, %89) benign lezyonlar için en belirleyici tanımlayıcılardır. Sonuç: USG' de saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak, malign lezyonların öngörülmesinde oldukça yardımcıdır. BI-RADS alt kategorilerde tanısal doğruluğu artırmak için tecrübeyle beraber daha somut belirteçlere ihtiyaç vardır. BI-RADS kılavuzu ihtiyaçlarımıza göre tasarlanmış yaşayan bir varlık olup iyileştirmeye yardımcı olabilecek geri bildirimler sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Developments in USG equipment have increased the value of USG in breast imaging. The American College of Radiology developed the first version of BI-RADS in 2003 with the use of USG in breast imaging. There are very few studies evaluating the pathological results of BI-RADS 4A, 4B, 4C subcategories and their positive predictive values in the literature. The aim of this study was to calculate the positive predictive values of BI-RADS 4 subcategories and to evaluate the correlation between BI-RADS guideline identifiers and pathology results. Materials and Methods: Between January 2010 and January 2017, the Department of Radiology of Konya Education and Research Hospital, Health Sciences University; Breast ultrasound results were BI-RADS 4 and 400 patients undergoing biopsy were included in the study. Pathology reports have been reached after biopsy of the patients from the Department of Pathology of our Hospital. The USG report of 46 patients was not included in the study because it was not described in accordance with the subclassification of BI-RADS 4. 4 patients were not included in the study because the pathology result was insufficient. Finally, 331 patients with palpable breast lesions were excluded from the study and 338 patients with non-palpable BI-RADS 4 breast lesions were included in the study. 331 patients with non-palpable BI-RADS 4 breast lesions were included in the study. Results: According to the findings, 331 lesions were categorized as BI-RADS 4. Of the lesions, 228 (68.88%) were categorized as 4A, 56 (16.91%) as 4B and 47 (14.19%) as 4C. A careful analysis of the sonographic descriptors associated with BI-RADS 4 showed that malignant lesions were often associated with spicule-contoured (PPV, 91%), angled-sided (PPV, 71%) and unclear margins (PPV, 63%). Oval shape (NPV, 80%), rounded shape (NPV, 90%) properly limited (NPV, 88.1%), microlobulated contour (NPV, 89%) are the most definitive identifiers for benign lesions. Conclusion: Classifying the lesions detected in USG according to BI-RADS categories is very helpful in predicting malignant lesions. In order to increase the diagnostic accuracy in BI-RADS subcategories, more concrete indicators are needed with experience. The BI-RADS guide is a living entity designed to meet our needs and should provide feedback that can help with improvement.