Meme kitlelerinin BIRADS sınıflamasının histopatolojik sonuçlarla korelasyonu
Correlation between histopathological results and BI-RADS classification in breast masses
- Tez No: 742298
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLAGÜ KARGICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme, BIRADS sınıflaması, BIRADS 4 grubunun alt tipleri, mamografi, memede kitle lezyonalr, Breast cancer, BI-RADS classification, breast masses
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastanemiz genel cerrahi polikliniklerine memede kitle, ağrı, akıntı şikâyetleri ile başvurmuş hastaların BIRADS sınıflama sistemi ile Patoloji sonuçları arasındaki korelasyonu değerlendirerek, BIRADS Sınıflamasının güvenilirliğini amaçladık. Materyal-metod: Bu retrospektif çalışma, 2009-2011 yılları arasında S.B.Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniklerine memede kitle, ağrı ve akıntı şikayetleri ile başvurmuş, BIRADS 3, BIRADS 4 (4a, 4b, 4c) alt grupları ve BIRADS 5 kategorisinde toplam 150 kadın hastanın epikriz formları, tetkik sonuçları(tümör belirteçleri) ve patoloji sonuçları değerlendirilerek yapılmıştır. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 150 hastanın 21 tanesi BIRADS 3 grubunda, 44 tanesi BIRADS 4a, 35 tanesi BIRADS 4b, 22 tanesi BIRADS 4c grubunda ve 28 tanesi BIRADS 5 grubundaydı. BIRADS 3 sınıfına ait hastaların tamamı (%100), BIRADS 4a sınıfında 43 hasta (%97,72), BIRADS 4b sınıfında 34 hasta (%97,14), BIRADS 4c sınıfında 8 hasta (%36,36) ve BIRADS 5 sınıfında 1 hasta (%3,57) benign olarak bulundu.BIRADS 4a grubunda 1 hasta (%2,28), BIRADS 4b grubunda 1 hasta (%2,86), BIRADS 4c grubunda 14 hasta (%63,64) ve BIRADS 5 grubunda 27 hasta (96,43) malign olarak bulundu. Patolojik veriler ışığında BIRADS 3 sınıfının pozitif tahmini değeri %100 olarak bulundu. BIRADS 4a sınıfının pozitif tahmini değeri %2,28, BIRADS 4b sınıfının pozitif tahmini değeri %2,86, BIRADS 4c sınıfının pozitif tahmini değeri %63,64 ve BIRADS 5 sınıfının pozitif tahmini değeri %96,43 bulundu. Bu sonuçlardan anlatılacağı üzere, BIRADS 4 grubunun alt tiplendirilmesi deneyimli radyologlarca yapıldığı takdirde gereksiz biyopsiler önlenecektir. Çalışmamızın sonucunda BIRADS 3 grubundakilerin takibine, BIRADS 4a ve BIRADS 4b grubundakiler ve özellikle BIRADS 4c ve BIRADS 5 grubundakilere perkutan biopsi yöntemlerinden biriyle doğrulamanın uygun olacağı kanatindeyiz. Bu veriler ışığında BIRADS 4 sınıflamasının alt gruplara ayrılmasının memede tespit edilen kitlelere yaklaşım konusunda önemli bir yol gösterici olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the reliability of BI-RADS Classification by evaluating the correlation between BI-RADSClassification System and pathology results of patients admitted to the general surgery outpatient clinic of our hospital with thecomplaints of breast lump, breast pain and nipple discharge.Material and Methods: This retrospective study was conducted between 2009 and 2011. The study included a total of 150 femalepatients, who applied to the Research and Training Hospital General Surgery Polyclinics with the complaints of breast lump, painand discharge which were classified as BIRADS-3, BIRADS-4 (4a, 4b, 4c) subcategories and BIRADS-5 category, and were evaluatedusing the epicrisis forms, test results (radiological imaging and tumor markers) and pathology reports.Results: The study included a total of 150 patients; 21 of which were classified as BI-RADS 3, 44 as BI-RADS 4a, 35 as BI-RADS 4b,22 as BI-RADS 4c and 28 as BI-RADS 5. Of the masses determined to be benign, 21 cases (100%) were classified as BI-RADS 3, 43cases (97.72%) as BI-RADS 4a, 34 cases (97.14%) as BI-RADS 4b, 8 cases (36.36%) as BI-RADS 4 and 1 case as BI-RADS 5 (3.57%).Of the malignant masses, 1 case (2.28%) was classified as BI-RADS 4a, 1 (2.86%) as BI-RADS 4b, 14 cases (63.64%) as BI-RADS 4cand 27 cases (96.43%) as BI-RADS 5 Conclusion: In the light of these data, we believe that the division of BI-RADS category 4 into subcategories play an important rolein management of breast masses.