Örgüt kültürünün iş tatmini üzerindeki etkisi
The effect of organization culture on job satisfaction
- Tez No: 525049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgüt Kültürü Tipleri, İş Tatmini, Organization, Organizational Culture, Organizational Culture Types, Job Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü tiplerinin iş tatmini üzerindeki etkisini araştırmak ve iş tatminini sağlamada hangi tip kültürün daha etkin olduğunu gözlemlemektir. Çalışma iki temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; örgüt kültürü ve iş tatmini kavramlarının irdelendiği kuramsal bölümdür. İkinci bölümde ise araştırma ve analizlere yer verilmiştir. Araştırmanın evreni, İstanbul ili bilişim sektöründe faaliyet gösteren, özel sahipli birden fazla şirketin beyaz yakalı çalışanlarıdır. Veri toplama aracı olarak 27 sorudan oluşan anket çalışması hazırlanmış ve internet ortamında örneklem gruba dağıtılmıştır. Çalışmada, 211 örneklemden kolayda örnekleme yöntemi ile toplanan anket verilerinin analizinde SPSS 15.0 veri analizi programından faydalanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgulardan en dikkat çekici olanı, adokrasi kültürünün iş tatminini pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediğinin görülmesidir. Öte yandan; klan kültürü, hiyerarşi kültürü ve pazar kültürü tiplerinin iş tatmini üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of organizational culture types on job satisfaction and to observe which type of culture is more effective in satisfactory conditions. The study consists of two main parts, the first part is the theoretical part which studies organizational culture and job satisfaction, the second part is comprise of research and analysis. The universe of the research is white collar employees of multiple private companies which are located in Istanbul. An online survey consisting of 27 questions created as a data collection tool. The data obtained from 211 participants by convenience sampling method were analyzed using SPSS 15.0 software. One of the most striking findings from the analysis of research data is that adocracy culture affects job satisfaction positively and statistically. On the other hand; clan culture, hierarchy culture and market culture types have not been found to have a statistically significant effect on job satisfaction.