Lider desteği, iş aile çatışması ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Analysing the relationship between work family conflict, intention of leaving the work and the leader's support: An application in banking sector
  1. Tez No: 525084
  2. Yazar: ÇİĞDEM UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BEYZA BAYARÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Work-Family Conflict, Intention of Leaving the Work, Leader's Support, Bank Employee
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüz yoğun iş temposunda iş aile hayatında çalışanların üstlendiği roller arasında çatışmalar ortaya çıkabilmektedir. Çalışanların beklenti ve ihtiyaçları da değişen çalışma şartlarıyla birlikte farklılaşmaktadır. Beklenti ve ihtiyaçlar karşılanamadığında iş aile-aile iş çatışmaları meydana gelebilmektedir. Bu çatışmaları yönetmede lider desteğinin rolü ve önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma kapsamında lider desteği, iş aile çatışması - aile iş çatışması ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma anket ile yapılmış olup, sorular katılımcılara e-posta ile gönderilmiştir. Veri toplama aşamasında İstanbul'da faaliyet gösteren bankacılık sektörü çalışanlarına dağıtılan 206 adet anket dahil edilerek değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlere göre lider desteğinin, iş-aile aile-iş çatışması ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi olduğu saptanmıştır. Yine analiz sonuçlarına göre iş-aile ve aile-iş çatışması ile işten ayrılma niyeti arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Anahtar Kelime: İş-Aile Çatışması, İşten Ayrılma Niyeti, Lider Desteği, Banka Çalışanı
Özet (Çeviri)
In today's busy business life, conflicts may be encountered among the roles undertaken by the employees in work and family life. Expectations and needs of the employees become different in the changing working conditions. When the expectations and needs are not met, work-family and family-work conflicts may occur. Role and importance of leader's support in managing these conflicts are gradually increasing. In the scope of this study, relationship between leader's support, work-family conflict, family-work conflict and intention of leaving the work has been examined. The study was performed through a questionnaire, questions were sent to the participants via e-mail. During the data collection stage, evaluations were carried out by taking into account 206 questionnaires distributed to employees in banking sector engaging in activities in İstanbul. Data obtained in the study was analysed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0. According to the analysis conducted, it was determined that the leader's support had an effect on work-family family-work conflict and intention of leaving the work. Yet, in accordance with the results of the analysis, no relationship was found out between work-family and family-work conflict and intention of leaving the work.