Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile depresyon ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between childhood traumas,depression and self-esteem of university students
- Tez No: 525484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Depresyon, Benlik Saygısı, Üniversite Öğrencileri, Childhood Traumas, Depression, Self-Esteem, University Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile benlik saygısı ve depresyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Veri toplama araçları kapsamında“ Sosyo - demografik Form”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”,“Beck Depresyon Ölçeği”, ve“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS programında yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, katılımcıların yaşları arttıkça benlik saygıları da artarken, depresif belirti düzeyleri azalmaktadır. İyi bir çocukluk geçirmiş olanlarda benlik saygısı daha fazla iken kötü bir çocukluk geçirmiş ya da emin olmayanlarda depresif belirti düzeyi daha fazladır. Benlik saygısını duygusal istismar negatif yönde, minimizasyon pozitif yönde etkilemekte ve katsayılar incelendiğinde minimizasyonun etkisinin daha fazla olduğu görülmektedir. Depresif belirti düzeyini duygusal istismar pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between childhood traumas, self esteem and depression was investigated among university students.“Socio-Demographic Form”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”,“Beck Depression Scale”and“Childhood Attitudes Scale”were used as data collection tools. Analysis of the data was performed in the SPSS software. According to the results obtained, as the ages of the participants increase, self-esteem increases while depressive symptom levels decrease. Those who have had a good childhood have more self-esteem, while those who have had bad childhood or not sure about their childhood experience have higher levels of depressive symptoms. Selfesteem is effected by emotional abuse in negative direction while it is effected by minimization in positive direction and when the coefficients are examined, the effect of the minimization is greater. Depressive symptom level effects emotional abuse positively.