Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
The reliability and validity study of the Turkish version of the Planned Happenstance Career Inventory
- Tez No: 527258
- Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Planlanmış Rastlantı, geçerlik, güvenirlik, ölçüm değişmezliği, Planned Happenstance, validity, reliability, measurement invariance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması ve cinsiyete göre ölçüm değişmezliğinin belirlenmesidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri ile birlikte Kariyer Denetim Odağı Ölçeği, Kariyer Arzusu Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin geri çeviri yöntemiyle Türkçe'ye uyarlanmasının ardından geçerlik ve güvenirlik çalışması için veriler iki aşamada değerlendirilmiştir. İlk aşamada 324 (172 kadın, 152 erkek) lisans öğrencisinden toplanan veriler ile Açımlayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin orijinal faktör yapısı korunmakla birlikte, 6 madde çıkarılarak 19 maddelik bir envanter elde edilmiştir. İkinci aşamada, 668 (346 kadın, 322 erkek) lisans öğrencisinden toplanan veriler ile Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Sonrasında ölçüm değişmezliği, eşdeğer ölçek geçerliği ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin cinsiyete göre ölçüm değişmezliğini ve eşdeğer ölçek geçerliğini sağladığı bulunmuştur. Alt ölçeklerin güvenirlikleri, İstikrar .86, Esneklik .73, İyimserlik .80, Risk Alma .73, Merak .61 olarak hesaplanmıştır. Envanterin tamamı için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı .86 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Kariyerde Planlanmış Rastlantı Envanteri'nin Türkçe Formu'nun Türk kültürü için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to adapt Planned Happenstance Career Inventory into Turkish through validity and reliability studies and to determine the measurement invariance across gender. Data collection was conducted through Career Locus of Control Scale, Career Calling Scale, and personal informationa form developed by the researcher along with the Planned Happenstance Career Inventory. Following the back translation method for Turkish adaptation of Planned Happenstance Career Inventory, dataset was evaluated in two studies. In the first study, Explanatory Factor Analysis was designed with data collected from 324 undergraduate students (172 female, 152 male). As a result of the Explanatory Factor Analysis, the original 5 factor model was maintained, thus there appeared a need for item extraction for 6 of the items and a new inventory with 19 items was obtained. In the second study, Confirmatory Factor Analysis was done with 668 (346 women, 322 men) undergraduate students. Afterwards, measurement invariance, criterion validity, and Cronbach alpha reliability coefficient were calculated. Consequently, it is found that Planned Happenstance Career Inventory supports gender based measurement invariance and criterion validity. Reliability coefficients for subscales are calculated as; persistence .86, flexibility .73, optimism .80, risk taking .73, curiosity .61. Total Cronbach alpha reliability coefficient of the inventory is .86. As a result, it is concluded that Turkish Form of Planned Happenstance Career Inventory is a reliable and valid measurement instrument for Turkish culture.