Monosemptomatik enürezisli çocukların yaşam kalite düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the health related quality of life in children with monosemptomatic enuresis
  1. Tez No: 527814
  2. Yazar: EMRE AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enürezis, monosemptomatik, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi, çocuk, Enuresis, monosymptomatic, health related quality of life, child
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve Amaç: SBÜ Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Nefrolojisi Polikliniği hastaları olan enürezisli 100 çocuk ve sağlam 100 çocuk olmak üzere toplam 200 çocuk üzerinde SİGYK düzeylerinin ve buna etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Enürezisli 100 çocuk ve sağlam 100 çocuk olmak üzere toplamda 200 çocuk çalışmaya alınmıştır ve hastalara SİGYK anketi uygulanmıştır. Bulgular: Enürezisli çocukların yaş ortalaması 9.58 ± 2.77 olup, %51'i kız ve %49'u erkek idi. Çocukların %77'si primer enürezis, %23'ü sekonder enürezis vakasıydı. %83'ü enürezis nokturna, %16'sı enürezis kontinua, %1'i ise enürezis diürina grubundaydı. Sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesi düzeyi ortalaması hasta çocuklarda 78.7 ± 11.4 ve sağlıklı çocuklarda 90 ± 5.1 idi. Yaş, cinsiyet, babanın eğitim durumu, primer ve sekonder enürezis ve çocuğun gece veya gece-gündüz idrar kaçırmasının sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesi düzeyine etki etmediği saptandı. Sonuç: Annenin eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyinin azalması, ebeveyn yaşı, idrar kaçırma sıklığı, tedavi almasının SİGYK skorunu etkilediği tespit edildi. Sonuç olarak; enürezisli çocukların sağlıklı çocuklara göre SİGYK skorunun ciddi bir şekilde etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The purpose of this study was to determine the levels of quality of life and the factors affecting it in 100 children with enuresis and 100 healthy children who were patients of University of Health Science Okmeydanı Education and Research Hospital, Department of Pediatrics, Clinic of Pediatric Nephrology. Materials and Methods: A total of 200 children, 100 children with enuresis and 100 healthy children, were included in the study and the health related quality of life questionnaire was administered. Results: Average age of children with enuresis was 9.58 ± 2.77, 51% of these cases was female and 49% was male. Rate of primary enuresis cases was 77% and secondary enuresis was 23% and 83% of these cases was enuresis nocturna, 16% was enuresis continium, 1% was in the group of enuresis diurna. Average of health related quality of life level for children with enuresis was 78.7 ± 11.4 and for healthy children was 90 ± 5.1. Age groups, sex, education of father, groups of primary and secondary enuresis, enuresis in night or any time of day have no effect on health related quality of life levels were determined in this research. Conclusion: It was determined that health related quality of life levels was affected from education level of mother, decreasing level of family income, parental age, frequency of enuresis and treatment. As a result; it was observed that children with enuresis had a severe effect on the health related quality of life score compared to healthy children.