Analysing the master and servant dialectic in Charles Dickens' the Pickwick Papers and Little Dorrit
Charles Dickens'ın the Pickwick Papers and Little Dorrit romanlarında efendi-köle ilişkisinin analizi
  1. Tez No: 528485
  2. Yazar: TUĞBA KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAPATYA ALKAN GENCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Charles Dickens, The Pickwick Papers, Little Dorrit, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Endüstri Devrimi, Viktorya Dönemi, Efendi ve Köle Diyalektiği, Charles Dickens, The Pickwick Papers, Little Dorrit, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Industrial Revolution, Victorian England, Master and Servant Dialectic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Viktorya Dönemi (1837-1901) Britanya'nın birçok çelişkili yeniliklere şahit olduğu bir dönemdir: ülkenin ekonomik ve endüstriyel olarak gelişmesi, imparatorluğa dönüşmesi ve orta sınıf ile işçi sınıfı arasında ciddi bir sınıf ayrımı gibi. Bütün bu değişimler Britanya yazarlarının eserlerinde yerlerini almıştır. Viktorya Dönemi'nin en önemli yazarlarından biri olan Charles Dickens'ın eserlerinde, özellikle The Pickwick Papers ve Little Dorrit romanlarında, sınıf çatışması kurgunun büyük bir parçası olmuştur. Bu iki eserinde Dickens karakterlerinin yaşamlarını efendi ve köle ilişkisi bağlamında yansıtır. Bu tezin amacı Dickens'ın iki romanını Hegel'in efendi ve köle diyalektiği ışığı altında analiz etmektir. Bu diyalektiğin bu romanlarda iki farklı tezahürü vardır: The Pickwick Papers'ta efendi ve kölenin karşılıklı birbirini tanıması ve Little Dorrit'te ise efendinin üstlendiği çift rol şeklinde. Bunun için de romanların farklı zaman aralıklarının etkisinin daha iyi anlaşılması için 1830 ve 1850'lerin Viktorya Britanyası'nın bir panoraması verilmiştir. Tez Charles Dickens'ın The Pickwick Papers ve Little Dorrit romanlarında Hegel'in efendi ve köle diyalektiğini tanımlaması ve göstermesiyle ve bu betimlemelerin birbirinden farklı olduğu tartışmasıyla sonuca ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The Victorian Age (1837-1901) is the period in which Britain witnesses such contradictory novelties as the economic and industrial development of the country, the conversion of the country to the empire, and a strict class division between the middle class and the working class. All these changes find a place in the works of British authors, especially in the works of Charles Dickens (1812-1870), one of the most prominent writers of the Victorian Age. In his works, particularly in The Pickwick Papers (1836-7) and Little Dorrit (1855-7), the class division becomes a big part of fiction. In both of these works, Dickens reflects the lives of the characters in terms of the master and the servant relationship. The aim of this thesis is to analyse Dickens' two novels in the light of Hegel's Master and Servant Dialectic. This dialectic has two distinct manifestations in these novels: the mutual recognition of the master and the servant in The Pickwick Papers and the dual role of the master in Little Dorrit. In order to do so, a panorama of Victorian Britain in the 1830s and the 1850s is given so that the effect of the different time-spaces of the novels could be better understood. This thesis concludes that Charles Dickens portrays and represents Hegelian Master and Servant Dialectic in The Pickwick Papers and Little Dorrit and argues that these portrayals are different from one another.