Dicle Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına başvuran suça sürüklenen çocukların retrospektif değerlendirilmesi ve kapsamlı değerlendirme formu hazırlanması
'retrospective evaluation of juvenile delinquents presenting to Dicle University Department of forensic Medicine and preparati̇on of a comprehensive evaluation form'
- Tez No: 825889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Suça Sürüklenen Çocuk, Farik Mümeyyizlik, Child, Juvenile Delinquency, Juvenile Delinquent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi(DÜTF) Adli Tıp Anabilim Dalına farik mümeyyizlik raporu almak için gönderilen olguların değerlendirilmesi ve incelenen raporlardan yola çıkarak objektiviteyi arttıracak bir değerlendirme formunun oluşturulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada DÜTF Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan 01/01/2015 ile 01/06/2022 tarihleri arasında Türk Ceza Kanunu'nun 31/2 maddesi için görüş istenip tarafımızca muayeneye edilen, rapor verilen yaklaşık 629 olgu adli tıbbi yönden retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizi T test, Kruskal-Wallis ve ki-kare testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Farik mümeyyizlik muayenesi için getirilmiş olan çocukların %96'sını erkekler oluşturmaktadır. Suç işleyen çocukların en fazla terör örgütü suçuna ikinci sırada hırsızlık ve yağma suçuna sürüklenmiş çocukların ağırlıkta olduğu dikkat çekmiştir. Suça sürüklenmiş çocukların %76,4'ünün işlemiş oldukları suçun ilk suçları olduğu, %19,0'unun işlemiş oldukları suçun ilk suçları olmadığı görülmüştür. Çalışmamızda suça sürüklenmiş olan çocukların %37,4'ünün suçu tek başına işlemiş oldukları, %60,5'inin ise suçu bir grupla birlikte işlemiş oldukları görülmüştür. Suça sürüklenmiş çocuklardan suçu bir grupla birlikte işlemiş olan olgularda yüksek derecede suça teşvik olduğu tespit edilmiştir. Suça sürüklenmiş çocukların %12,7'sinin ailesinde başka suç işleyen veya cezaevinde yatan kimselerin bulunduğu görülmüştür. Suça sürüklenen çocukların %86,6'sının anne ve babasının birlikte olduğu, %2,3'ünün anne ve babasının ayrı olduğu, %6,8'inin ebeveynlerinden birinin vefat etmiş olduğu görülmüştür. Suça sürüklenmiş olan çocukların %46,8'inin sigara, %11,2'sinin alkol ve %12,5'inin uyuşturucu madde kullanmaktadır. Suça sürüklenmiş çocuklardan %10,6 olguda bir psikopatolojik durum olduğu tespit edilmiştir. Suça sürüklenmiş çocuklara yönelik Farik mümeyyizlik rapor sonucu ile rapor öncesi çocuk psikiyatrisinin görüşü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz bulgulardan ve edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak Farik mümeyyizlik muayenesinin adli tıp uzmanı ile birlikte çocuk psikiyatristi veya psikiyatrist tarafından yapılması gerektiği, çocuğun zihinsel bedensel ruhsal gelişimi ile birlikte ailesini, çevresine ve yetişme şartlarını bir arada değerlendirmenin uygun olacağı kanısı ve inancında olmakla birlikte bu amaca yönelik bir form oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it is aimed to evaluate the cases sent to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine to obtain a certificate of disqualification and to create an evaluation form that will increase objectivity based on the reports examined. Method: In the study, approximately 629 cases, which were examined and reported by us, were evaluated retrospectively from the DÜTF Forensic Medicine Department between 01/01/2015 and 01/06/2022 for the article 31/2 of the Turkish Penal Code. was scanned. Statistical analysis of the study was performed using T test, Kruskal-Wallis and chi-square test. Results: Males constitute 96% of the children who were brought for the examination of disobedience. It is noteworthy that children who committed crimes are the second most frequently accused of terrorist organization crimes, and children who have been dragged into crimes of robbery and looting. It was seen that 76.4% of the children who were driven to crime were their first crimes, while 19.0% of them were not their first crime. It has been determined that there is a high degree of incitement to crime among the children who have committed the crime together with a group. It was observed that 12.7% of the delinquent children had people in their families who committed other crimes or were in prison. It was observed that 86.6% of the children dragged into crime had their parents together, 2.3% had separated parents, and 6.8% had one of their parents passed away. 46.8% of the delinquent children use cigarettes, 11.2% use alcohol and 12.5% use drugs. It was determined that 10.6% cases of delinquent children had a psychopathological condition. A statistically significant difference was found between the result of the Farik Dismissal report for the delinquent children and the opinion of the child psychiatrist before the report. Conclusion: Based on the findings and information we have obtained as a result of our study, we are of the opinion and belief that it is appropriate to evaluate the mental, physical, and spiritual development of the child, as well as his family, environment and upbringing conditions together, that the examination of the Ph. A form was created for this purpose.