Kurumsal girişimcilik ve işletme performansı ilişkisi üzerine bir araştırma
A study of corporate entrepreneurship on business performance
  1. Tez No: 529739
  2. Yazar: DEMET BALLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Olan Performans, Finansal Olmayan Performans, Girişimcilik, Kurumsal Girişimcilik, Performans, Financial Performance, Nonfinancial Performance, Entrepreneurship, Corporate Entrepreneurship, Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Adana'da faaliyet gösteren otellerde çalışanların kurumsal girişimciliği ile işletme performansı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Adana ilinde dört yıldız ve üstü statüsünde otelcilik hizmeti sunumu gerçekleştiren otellerde görevli beyaz yaka personelleri üzerine çalışma uygulanmıştır. Yöntem olarak bağımsız gruplar t-testi analizi ile tek yönlü varyans analizleri ise Anova testi ile farklılığın nedenini bulma adına çoklu karşılaştırma testlerinden Post Hoc testinden yararlanılmıştır. Ayrıca ölçekler arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi için Korelasyon analizi yöntemlerine başvurulmuştur. Bu araştırma sonucunda katılımcıların kurumsal girişimcilik alt boyutlarından risk alma eğilimi, yenilikçilik, proaktiflik, örgütsel yenilenme, rekabetçi agresiflik ve çevrenin rekabetçi yapısı ile performans alt boyutları finansal olan ve olmayan alt boyutları ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Proaktiflik ile performans alt boyutları finansal olan ve olmayan alt boyutları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenleri ile kurumsal girişimcilik alt boyutları ile aralarındaki ilişkilerin sonuçları incelenmiştir. Yaş değişkeni açısından katılımcıların yaş düzeyleri arttıkça, pozitif yönlü bir eğilim sergiledikleri gözlenmiştir. Eğitim durumu açısından eğitim düzeyi arttıkça negatif yönlü bir eğilimin varlığı gözlenirken, cinsiyet değişkeni penceresinden kadın katılımcıların, erkek katılımcılara göre daha pozitif bir düşünceye hakim oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It was aimed with this study to investigate the relationship between corporate entrepreneurship and enterprise performance levels of the employees in the hotels in Adana. In line with this purpose, the study was carried out with white-collar employees working in the hotels with four stars or more which deliver service in Adana province. The independent groups were analysed by t-test, one-way variance analysis was made with Anova test and Post Hoc test, one of multiple comparison tests, was used to find out the reason of the difference. Besides, correlation analysis methods were made use of so as to define the relationships between the scales. In this context, the study was implemented to white-collar employees working in the hotels with four stars or more in Seyhan, Yüreğir and Çukurova central districts of Adana between June 1, 2017 and June 30, 2017 due to the time limitation. Therefore, the study could be conducted with 157 participants due to the time limitation. It was concluded in this research that there was a statistically significant relationship between the corporate entrepreneurship's sub-dimensions of tendency of taking risks, innovativeness, proactivity (not added), organizational innovation, competitive aggressiveness and competitive structure of the environment and enterprise performance's sub-dimensions of financial and nonfinancial (p0,05). The results of the relationships between the variables of the gender, age and educational status of the participants and the sub-dimensions of corporate entrepreneurship were investigated. With regard to the age variable, it was observed that the participants displayed a positive tendency as the age of them increases. With regard to the variable of educational status, it was determined that there was a negative tendency as the educational level goes up while the female participants had more positive opinions than the male participants with regard to variable of gender.