Suriyeli mültecilerle ilgili çıkan haberlerin basındaki yeri: Haber dili-söylem analizi
The position of the news about Syrian refugees released in the press: Analysis of the language and discourse
- Tez No: 530148
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLTAN EVCİMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli, Mülteci, Sığınmacı, Migration, Syrian, Refugee, Asylum Seeker
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlar kendi ülkelerinde yaşadığı birtakım sorunlar nedeniyle bir başka ülkeye sığınma talebinde bulunabilmektedir. Sığınma hakkı kişinin temel ve insani haklarından olup vazgeçilmez, devredilemez haklarındandır. Hiçbir insan doğduğu vatanını, toprağını, bazen ailesini geride bırakıp başka ülkeye sığınmak istemez. Ama bazen yaşanılan sorunlar insanı, başka ülkeye sığınma talebinde bulunmaya mecbur bırakabilir. Sığınmanın birçok nedenleri olmakla birlikte en başta yaşanılan ülkede dili, dini, ırkı, siyasi düşüncesi vb. nedeniyle zulme uğrama korkusu gelmektedir. Sığınma konusu geçmişten günümüze tüm dünya ülkelerini etkilemiş ve etkilemeye de devam edecek bir konudur. Bulunduğu coğrafya nedeniyle Türkiye sığınma olaylarının sürekli yaşandığı bir ülke olma özelliğine sahiptir. Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 3 Milyonu aşmış durumdadır. Bu sayının net olmamasının nedeni: birçok sığınmacının kayıtsız kabulü ve bazılarının da kaçak yollardan Türkiye'ye geçmiş olmalarıdır. Bu durum Türkiye'de büyük güvenlik sorunu oluşturmuştur. Suriyeli sığınmacıların birçoğu Türkiye'de yaşamlarını sürdürürken, bazıları ise Türkiye'yi transit ülke olarak kullanıp Avrupa'ya geçişi hedeflemektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki mülteci sorunu genel hatlarıyla ele alınmış, bu hususla ilgili yasalar ve uluslararası antlaşmalar irdelenmiş ve bu doğrultuda ülkelerinde yaşanan savaş sonucu Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerle ilgili basında çıkan haberler kullandıkları söylemleriyle birlikte ele alınmıştır. Farklı siyasi görüşlere sahip olduğu düşünülen ele aldığımız dört gazetede, (Hürriyet-Sabah-Cumhuriyet-Birgün) haberlerinde ve köşe yazılarında Suriyeli mültecilerle ilgili kullanılan söylemler incelenmiştir. Çalışmamızın amacı gazeteler arası karşılaştırma yapmak değil, kullanılan söylemlerin okuyucu üzerindeki etkilerine değinmektir. Araştırmada iki dönüm noktası ele alınmış ve bu dönüm noktalarından önce ve sonra gazetelerde kullanılan söylemlerde ne gibi değişmeler olduğu incelenmiştir. Dönüm noktaları tüm dünyada yankı uyandıran, Suriyeli mülteci sorununu tekrar insanlara hatırlatan iki çocuğun dramıdır.
Özet (Çeviri)
People can seek asylum in another country due to some problems they have experienced in their own country. The right to asylum is amongst one's basic and human rights and is an inalienable right. No one wants to leave behind his homeland, his ground, and sometimes his family and take refuge in another country. But sometimes, problems can force a person to seek asylum in another country. With the many causes of asylum, there is fear of being persecuted because of language, religion, race, political thought, etc. in the country of living. The issue of asylum has affected all the countries of the world and will continue to affect them. Turkey, due to its geography, has the property of being a country where the asylum is continuously experienced. The number of Syrian refugees living in Turkey has exceeded 3 Million. What makes this issue flue are: the admission of many asylum seekers without a record and some of them are being illegally smuggled into Turkey. This situation has created a major security problem in Turkey. Some of the Syrian refugees in Turkey, while maintaining many lives, aims to use Turkey as a transit country for transition to Europe. This study dealt with the problem of refugees in Turkey in general, related legislation and international treaties have been examined and accordingly the news about the Syrian refugees left their homeland and taken refuge in Turkey due to the war in their country, were dealt with the discourse used. The four newspapers with different political views (Hürriyet-Sabah-Cumhuriyet-Birgün) handled and the discourse used in the news and columns about the Syrian refugees have been examined. The aim of our study is not to make comparisons between the newspapers but to refer to the effects of the discourses on the reader. In the study, two turning points were considered and the changes in the discourse used in the newspapers before and after these turning points were examined. The turning points are the drama of two children who resonate throughout the world and reminded people about the Syrian refugee issue again.