Yayla/sütçüler kekiğinin (Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis) kültüre alınması ve farklı hasat dönemlerine göre verim ve bazı kalite özelliklerinin araştırılması
The investigation on cultivated and some of qualitycharacteristics and drug yield according to the harvesting time of Plateau/Sütcüler oregano (Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis)
- Tez No: 530868
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yayla kekiği, Sütçüler kekiği, Origanum minutiflorum, Uçucu yağ, Karvakrol, Plateau oregano, Sütcüler oregano, Essential oil, Carvacrol, Origanum minutiflorum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma, Konya ekolojik şartlarında Yayla/Sütcüler Kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis) kültüre alınması ve bazı verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali Yayla / Sütcüler Kekiği tohumu, Sütçüler doğal florasından (Isparta) toplanmıştır. Araştırmada bitkisel yetiştirme çalışmaları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Seralarında ve Tıbbi Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Toplanan Yayla / Sütcüler Kekiği tohumları fide elde etmek için seralarda ekilmiştir. Elde edilen fideler tarla denemeleri için tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak deneme alanına dikilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; sırasıyla bitki boyu 19.3-28.2 cm, drog yaprak verimi 97,1 kg/da (çiçeklenme öncesi), 103,1 kg/da (tam çiçeklenme ) ve 117.3 kg/da (çiçeklenme sonrası) elde edilmiştir. Seçilen numunelerde analizler ise S. Ü. Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Laboratuvarında yürütülmüştür. Analiz sonuçlarına göre; uçucu yağ verimi sırasıyla % 1.60 (çiçeklenme öncesi), % 2.00 (tam çiçeklenme dönemi) ve % 1.00 (çiçeklenme sonrası) elde edilmiştir. Uçucu yağ bileşenlerinden karvakrol miktarı hasat dönemlerine göre sırasıyla en yüksek % 78.3 çiçeklenme öncesi, % 70.9 tam çiçeklenme ve 56.8 çiçeklenme sonrası döneminde elde edilmiştir. Bu çalışmada ticareti yapılan ve nesli tehlike altında olan endemik Origanum minutiflorum (Yayla / Sütcüler Kekiği)' nin kültüre alınması bazı verim ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; Konya ve benzer ekolojilerde Yayla / Sütcüler Kekiği'nin yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine some yield and quality characteristics of Plateau Oregano/Sütcüler Oregano (Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis) under the ecological conditions of Konya. The research material Plateau / Sütcüler oregano seeds were collected from Sütçüler natural flora (Isparta). In the study, plant cultivated studies were carried out in Selcuk University, Agricultural Faculty Greenhouses and Medical Plants Research and Application Farm. Collected Plateau / Sütcüler seeds planted to obtain seedlings in greenhouses. The obtained seedlings were planted in the experiment area according to randomized complete plot design with three replications. According to the results of this study; the plant height of 19.3-28.2 cm, the yield of drog leaf 97,1 kg/da (before flowering), 103,1 kg/da (full flowering ) ve 117.3 kg/da (after flowering) were obtained. Analyzes in selected samples were carried out in Medicinal Plants Laboratory, Agricultural Faculty, S.Ü. According to the results of the analysis; essential oil yield 1.60 % (before flowering), 2.00 % (full flowering ) and 1.00 % (after flowering) were obtained as different yields. Carvacrol content of essential oil components were obtained from according to harvest periods, 78.3% (before flowering), 70.965% (full flowering) and 56.8 % (after flowering) respectively. In this study, It was investigated some yield and quality characteristics and the cultivated of endangered and traded, endemic Plateau / Sütcüler Oregano. According to the results of this research; It was concluded that Plateau / Sütcüler oregano cultivating in Konya and similar ecologies would be suitable.