Medikal onkoloji uzmanlarının medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ)'na dair tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of attitudes of medical oncology experts on medication related osteonecrosis of the jaw (MRONJ)
  1. Tez No: 531785
  2. Yazar: SEMİH KARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KÜÇÜKKOLBAŞI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, İlaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ), Medikal onkoloji, Bisphosphonates, Medication Related Osteonecrosis of The Jaw (MRONJ), Medical oncology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ), son yıllarda sıkça karşılaşılan, özellikle hastaların maksillofasiyal bölgelerinde artan bir kemik yıkımından sorumlu, negatif bir ilaç yan etkisidir. 2014 yılında Amerikan Oral ve Maksillofasiyal Cerrahlar Birliği (AAOMS) 'Bifosfanatlarla İlişkili Çene Osteonekrozu (BRONJ)' terimi yerine diğer antiresorptif ve antiangiogenetik ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozunuda dahil etmek için 'Medikal İlaçlarla İlişkili Çene Osteonekrozu (MRONJ)' terimini önermiştir. Bu çalışmanın amacı bifosfonat grubu ilaçları sıklıkla reçete eden medikal onkoloji uzmanlarının bu ilaçların kullanımına bağlı oluşan medikal ilaçlarla ilişkili çene ostenekrozuna dair tutumunu anket çalışmasıyla belirlemek ve bu ilaçlara bağlı oluşabilecek yan etkileri önlemek için neler yapılabileceğini değerlendirmektir. Hazırladığımız anket herhangi bir sağlık kuruluşunda çalışan medikal onkoloji uzmanlarına doğrudan veya e-mail yoluyla iletilmiştir. Toplam 50 medikal onkoloji uzmanı anketimize cevap vermiştir. Anket sonuçları ile medikal onkoloji uzmanlarının MRONJ ile ilgili tutumu değerlendirilmiştir. Çalışmamıza katılan medikal onkoloji uzmanlarının %82'si sıklıkla hastalarında i.v olarak zoledronate tercih etmektedir. Medikal onkoloji uzmanlarının %98'i MRONJ ile karşılaşmaktadır. Medikal onkoloji uzmanlarının %64'ü ilaç başlayacağı hastada dental problem var ise diş hekimi konsültasyonunu tercih etmektedir. Medikal onkoloji uzmanı ve diş hekimi/oral maksillofasiyal cerrah hastanın tedavi süresince iş birliği içinde birlikte çalışmalıdır. Bu iş birliğinin yaygın olmadığı, MRONJ lezyonları ile ilgili medikal onkoloji uzmanlarının farkındalığının arttırılmasının önemli olduğu görülmektedir. MRONJ lezyonlarının başarılı bir tedavisi için multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.
Özet (Çeviri)
Medication‑related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) is an intense negative drug response, consisting of an increasing bone demolition in the maxillofacial area of patients. In 2014, the American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (AAOMS) proposed to replace the terminology from 'bisphosphonate‑related osteonecrosis of the jaw (BRONJ)' to 'medication-related-osteonecrosis of the jaw (MRONJ)' to include the improving amount of osteonecrosis of the jaws related with other antiresorptive. and antiangiogenetic therapies. The aim of this study was to determine the attitude towards bisphosphonate-related jaw osteonecrosis due to the use of these drugs by a survey of medical oncologists who frequently prescribed bisphosphonate drugs and to evaluated what can be done to prevent this side effect associated with these drugs. The questionnaire we prepared was transmitted directly or via e-mail to medical oncology specialists working in any health facility. A total of 50 medical oncologists answered our questionnaire. The attitudes of medical oncology specialists regarding BRONJ were evaluated. 82% of the participating medical oncology specialists prefer to use zoledronate as i.v in their patients. 98% of medical oncologists are encountered with MRONJ. 64% of medical oncologists prefer dentist consultation if there is a dental problem in the patient who will start the medicine. The medical oncologist and dentist / oral maxillofacial surgeon should work together during the treatment of the patient. It is important to increase the awareness of medical oncology specialists on MRONJ lesions, where this cooperation is not widespread. A multidisciplinary approach is needed for a successful treatment of MRONJ lesions.