Gıda sektörü çalışanlarında örgütsel adalet ve tükenmişlik ilişkisi
The relationship between organization and justice at food sector employees
  1. Tez No: 533696
  2. Yazar: GÜLTEN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Dağıtım Adaleti, süreç adaleti, Etkileşim Adaleti, Tükenmişlik Sendromu, Organizational justice, Distribution Justice, Process Justice, Interaction Justice, Burnout Syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı gıda sektörü çalışanlarında örgütsel adalet ve tükenmişlik ilişkisini incelemektir. Bu amaçla örgütsel adalet kavramı, teorileri, süreçleri ve boyutları, tükenmişlik kavramı, modelleri, belirtileri, nedenleri, sonuçları ve önleme yolları ele alınmıştır. Bu çalışma ve araştırma ülkemizde gıda sektöründe çalışan 267 gıda mühendisi ile yapılmıştır. Araştırma modelinde bulunan değişkenler, yapısal eşitlik modellerinden biri olan yapısal regresyon modelleri oluşturulup yol analizi içinde doğrusal etkileri belirlemek içindir. Yapılan araştırma ve değerlendirmeden sonra, dağıtımın eşitliğinin, yaptığı işe karşı hissizleşme ve bireysel başarı değerinde düşme duygusunu negatif olarak etkilediği görülmüştür. Bu süreç eşitliğinin duygusal tükenmişlik ve görevine karşı duyarsızlaşmayı olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. Karşılıklı ilişki adaletinin kişisel başarı hissinin düşmesini, olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca dağıtım eşitliğinin duygusal tükenmişliğe; süreç adaletinin kişisel başarı hissinde azalmaya, dizgelerin adaletinin işine karşı duyarsızlaşmayı ve duygusal tükenmişliği etkilemediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between organizational justice and burnout in food factory workers. For this purpose, the concept of organizational justice, theories, processes and dimensions, concept of burnout, models, symptoms, causes, results and ways of prevention are discussed. This study and research was conducted with 267 food engineers working in the food factory sector in our country. In order to determine the linear effects within the variables included in the model, structural regression models which are one of the structural equation models were created and the path analysis was performed. As a result of the evaluation, it was seen that the equality of distribution adversely affected the feeling of numbness and personal accomplishment. This process equality has negatively impacted on emotional exhaustion and insensitivity to its task. It has been seen that mutual relationship justice has a negative effect on the decrease of personal sense of accomplishment. In addition, the distribution of emotional exhaustion; it has been seen that process justice does not affect the sense of personal accomplishment, diminishes insensitivity to the work of the justice of strings and affect emotional exhaustion.