Çok kriterli karar verme yöntemleri ile performans değerlendirmesi: AHP, TOPSIS ve PROMETHEE yöntemlerinin karşılaştırılması
Performance evaluation with mcdm methods: Comparing of AHP, TOPSIS and PROMETHEE
  1. Tez No: 535227
  2. Yazar: TATİA GELASHVILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, AHP, PROMETHEE, TOPSIS, Gıda, İçki ve Tütün Sektörü, Multi Criteria Decision Making, AHP, PROMETHEE, TOPSIS, Food, Beverage and Tobacco industry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde, hemen hemen tüm sektörlerde yaşanan rekabetten dolayı, şirketlerin kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle firmaların performanslarını ölçmeleri ve değerlendirmeleri sonucu performanslarını arttırıcı tedbirleri zamanında almaları büyük önem kazanmaktadır. Finansal performans değerlendirilmesinde sıklıkla kullanan yöntemleri arasında Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ortaya çıkmaktadır. ÇKKV yöntemleri hem objektif hem de sübjektif değerlendirmeleri içerir. ÇKKV yöntemlerin yardımıyla var olan her alternatifin sahip olduğu kriterleri belirleyerek ve bu kriterlerin arasında karşılaştırma yaparak en iyi alternatifler sıralaması elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, 'Gıda, İçki ve Tütün' sektöründe işlem gören firmaların 2012-2016 dönemine ait finansal performanslarının çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP, PROMETHEE ve TOPSIS kullanılarak değerlendirilmesi ve her üç yönteme göre yapılan sıralamanın karşılaştırılması amaçlanmıştır. v
Özet (Çeviri)
Nowadays, companies need to use their resources effectively and efficiently because of the competition in the sectors. Of this reason, it is of great importance that companies take the measures that increase their performance on time as a result of the measurements and evaluations of the performances. The most frequently used methods of financial performance evaluation are Multi Criteria Decision Making (MCDM) methods. MCDM methods include both objective and subjective assessments. With the help of MCDM methods, the best alternatives ranking can be obtained by determining the criteria of each existing alternative and comparing these criteria. In this study, it is aimed to evaluate the financial performance of the companies which are traded in the Food, Beverage and Tobacco sector in the period of 2012-2016 by using AHP, PROMETHEE and TOPSIS as a multi-criteria decision making method and to compare the ranking made according to all three methods.