Türkiye' de baskıresim sanatının plastik sanatlarda yeri ve önemi
Place and importance of plastic arts of pintmaking in Turkey
- Tez No: 535559
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL MURAT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Baskıresim, Baskı Resim Teknikleri, Özgün Baskı Uygulamaları, Print Painting, Print Painting Techniques, Original Print Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ülkemizde plastik sanatların güncel dünya sanat platformuna entegrasyonunun istenilen seviyelere ulaşabilmesi için sanatın bütün alanlarına özen gösterilmesi gerekliliği kaçınılmazdır. Bu düşünceden hareketle baskıresim alanına gereken önemin verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültelerinde uygulanan Özgün baskıresim alanlarında kalitenin artması, ancak baskıresim eğitimine verilen önemin ve gereken özenin gösterilmesi ile yükselişe geçecektir. Araştırmada bünyesinde pek çok farklı tekniği barındıran ve sanatçının kendisini ifade etmesinde sınırsız olanaklar sağlayan baskıresim alanının, Türk resim sanatındaki yerini ve önemini belirlemek amacıyla gözlem ve görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu yönteme göre, Ülkemizde baskıresim sanatının genel sanat ortamı içerisindeki yeri, bu alana yönelik eğitim veren kurumlar dikkate alınarak tespit edilmeye çalışılmış, bu sayede karşılaşılan problemler betimlenerek ortaya konulmuş ve önerilerin yol gösterici olacağı düşünülmüştür. Veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ülkemiz baskı resim sanatının gelişimine ve ilerlemesine yön vermiş ve teze destek olacağı düşünülen sanatçılar ile görüşmeler yapılmıştır. Bu amaca yönelik ele alınan evren içerisindeki sanatçılar: Ahmet Aydın KAPTAN, Atilla ATAR, Erkin KESKİN, Güler AKALAN, Hayati MİSMAN, Raif KALYONCU, Saime HAKAN DÖNMEZER, Tolga AKALIN olarak belirlenmiştir. Sanatçılara açık uçlu sorular sorularak baskı resim sanatına genel sanat ortamı içerisinde gereken özenin gösterilip gösterilmediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda görüşme yapılan sanatçıların cevapları değerlendirildiğinde, ülkemizde baskıresim alanının, plastik sanatların diğer unsurlarına göre daha yavaş bir ilerleme gösterdiği ve halen tanınmakta olduğu görülmektedir. Baskıresim sanatının, kendi içerisindeki teknik zorluklarından dolayı daha az tercih edildiği, bununla birlikte galeri ve yarışmalarda geniş sergi imkanına sahip olmaması da sanatçı ve toplumun bu alanı tanımasını zorlaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to achieve the desired levels of integration of the plastic arts in the contemporary world art platform in our country, it is inevitable to pay attention to all areas of art. From this point of view, it is necessary to give importance to the printing area and to support it. The increase in quality in the areas of original printmaking applied in the Faculties of Fine Arts and Education will only increase with the importance given to the printing education and with the necessary care. In this research, observations and interviews were conducted in order to determine the place and importance of the printmaking area, which has many different techniques within its structure and provides unlimited possibilities for the artist to express himself. Qualitative research method was used in the research. According to this method, the place of printmaking art in the general art scene in our country has been tried to be determined by taking into consideration the institutions providing education for this field, in this way, the problems encountered have been described and the suggestions will be guided. Interview form was used as data collection tool. Within the scope of the research, our country has guided the development and progress of the art of painting and interviews were made with the artists who were thought to support the thesis. The artists within the scope of this aim are: Ahmet Aydın KAPTAN, Atilla ATAR, Erkin KESKİN, Güler AKALAN, Hayati MİSMAN, Raif KALYONCU, Saime HAKAN DÖNMEZER, Tolga AKALIN. The artists were asked open-ended questions to determine whether the art of painting has shown the necessary care within the general art scene. When the answers of the interviewed artists are evaluated, it can be seen that the printing area in our country has progressed more slowly than the other elements of plastic arts and it is still recognized. It has been concluded that the art of printmaking is less preferred because of the technical difficulties in itself, but it does not have a large exhibition opportunity in galleries and competitions and it makes it difficult for the artist and society to recognize this area.