Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde 2001 yılı anayasa değişiklikleri
Constitutional changes of 2001 through the EuropeanUnion membership of Turkey
- Tez No: 535764
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Anayasa, Kopenhag Kriterleri, 2001 yılı Anayasa değişiklikleri, Europen Union, Constitution, Copenhagen Criterion, Constitutional changes of the year 2001
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNDE 2001 YILI ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ Ümmühan KAYGISIZ Süleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 200 sayfa, Mayıs 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yüksel METİN Avrupa Birliği, geldiğimiz noktada genişleme sürecini tamamlama yönünde son hızla ilerlemektedir. Aynı zamanda, uluslararası anlaşmalarla kurulmuş olan AB, anayasallaşma süreci içinde bir“Anayasa”ya sahip olma yönünde de hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Avrupa Anayasası, yurttaşların ve devletlerin ortak bir gelecek kurma iradeleri doğrultusunda, ortak amaçlara ulaşmak için yetkiler devrettikleri AB'yi kurmakta, Birlik, insan onuru, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı değerlerine dayanmaktadır. AB, şekli bir anayasaya sahip olma girişiminden daha önce, anayasal bir düzen kurmuş ve açık yargı kanalları ile hukuk devletini ve yurttaşların hak ve özgürlüklerini güvence altına almıştır. Bu bağlamda, Kopenhag Kriterleri öngördüğü siyasi koşullarla, AB'nin anayasal ilkelerinin özünü oluşturma yolunda önemli bir yere sahiptir. AB'ye üye olmak isteyen devletler, anayasal ve yasal mevzuatlarını, AB müktesabatına uyumlulaştırma kapsamında Kopenhag Kriterleri'ni karşılamak durumundadırlar. Ülkemiz de, son yıllarda yaptığı çalışmalarla, özellikle 2001 yılı Anayasa değişiklikleriyle bu konuda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, tarihten gelen bir devlet politikasıdır ve Türkiye ne pahasına olursa olsun, bu uluslarüstü oluşumun dışında kalmak istememektedir. Bütün bunlar dikkate alınarak hazırlanan bu çalışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde Kopenhag Siyasi Kriterleri kapsamında, büyük bir uzlaşı sağlanarak hazırlanan 2001 yılı Anayasa değişikliklerinin artıları ve eksileri ile irdelenmesi ve yapılan değişikliklerin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine katkılarının tartışılması amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTITUTIONAL CHANGES OF 2001 THROUGH THE EUROPEAN UNION MEMBERSHIP OF TURKEY Ümmühan KAYGISIZ Süleyman Demirel University, Department of Public Management Master Degree, 200 pages, May 2004 Supervising Assoc.: Asst. Prof. Dr. Yüksel METİN European Union, at this point we have reached so far, has been proceeding with full speed in order to complete the process of expansion. Meanwhile EU, which was founded with international treaties, also goes ahead for its aim to own a“Constitution”within a constitutionalization period. European Constitution establishes EU, to which many authorities are assigned in order to reach the common goals, on behalf of the citizens and states that want to set up a common future and the Union confides in values such as human honour, freedom, democracy, superiority of law and respect of human rights. Before its attempt to own a formal constitution, EU has set up a constitutional order and with open jurisdiction agents it has assured the law state and rights and freedoms of citizens. In this respect Copenhagen Criterion along with the political conditions it demends has an important place in the process of forming the content of constitutional principles of EU. States that want membership of EU must carry out Copenhagen Criterion within the scope of ensuring agreement between their constitutional or legal legislations and EU legislations. Our country has succeeded important developments in this subject with the studies conducted in recent years, especially with the constitutional changes realized in 2001. Turkey's membership of European Union is a historical state policy and Turkey does not want to remain out of this nations-above formation whatever it costs. This study which takes into consideration what is mentioned above was prepared for the purpose of examining the positive nad negative aspects of constitutional changes of 2001, which was realized through great reconciling in the scope of Turkey's membership of European Union and carrying out Copenhagen Criterion and also for the purpose of discussing its benefits to Turkey's membership of European Union.