Özel bir hastanenin psikiyatri kliniklerinde yatan hastalar ve sağlık çalışanlarının servis ortam algıları ve etkileyen bazı etmenlerin belirlenmesi
The determination of the service environment perceptions of patients and health care professionals in psychiatric clinics of A private hospital and determining some effects of service environment factors
- Tez No: 536140
- Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tedavi Edici Ortam, Servis Ortam Ölçeği, Psikiyatri Hemşireliği, Therapeutic Environment, Service Environment Scale, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Özel bir hastanede yataklı psikiyatri servislerinde yatarak tedavi gören hastalar ve sağlık çalışanlarının servis ortam algılarını ve servis ortam algılarını etkileyen bazı etmenleri belirlemek amacı ile yapılan tanımlayıcı türdeki bu çalışma yataklı dört psikiyatri servisinde yatan 131 hasta ve 53 sağlık çalışanı yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Hasta Tanıcı Bilgi Formu, Sağlık Çalışanı Tanıcı Bilgi Formu ve Servis Ortamı Ölçeği kullanılmıştır. Bireylerden toplanan demografik özelliklerin ve ölçeklere verilen cevapların tespiti için tanımlayıcı istatistiklerden olan frekans, yüzde, ortalama değerleri hesaplanarak yorumlanmıştır. İki grup karşılaştırmalarında T-testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında Tek yönlü varyans analizi (Anova) ve Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testleri kullanılmıştır. Hastaların ve sağlık çalışanlarının servis ortamını orta düzeyde algıladığı belirlenmiştir. Depresyon tanılı hastaların servis ortam ölçeği alt ölçek puan ortalamalarının diğer gruplardan düşük olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının mesleklerine göre ATT-Paramedik olan çalışanların“Öfke ve Saldırganlık”alt ölçek puanlarının diğer meslek gruplarına göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Hastaların ve sağlık çalışanlarının orta düzeyde algıladığı terapötik ortamın daha olumlu algılanması için; fiziksel ortam kadar diğer tedavi edici unsurların geliştirilmesi ve düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this descriptive study, 131 patients hospitalized in four psychiatric wards of private hospital and 53 healthcare workers were included in this descriptive study. The main goal of this descriptive study is to determine the factors affecting the service environment perceptions and service environment perceptions of patients and healthcare workers working in a private hospital. Patient Information Form, Health Employee Information Form and Service Environment Scale were used as data collection tools. The frequency, percentage and mean values of descriptive statistics were evaluated by determining the demographic characteristics and the responses received from patient and healthcare workers to the scales. T-test was used for comparison of two groups, One-way analysis of variance (Anova) and Kruskal Wallis and Mann Whitney-U tests were used for comparison of more than two groups. It was determined that patients and health care workers perceived the service environment at a medium level. Service environment scale subscale mean scores of the patients with depression were lower than the other groups. According to the professions of health workers, it was determined that healthcare workers of ATT-Paramedic were higher than the other the other professions groups. For a more positive perception of the therapeutic environment that patients and health workers perceive at an upper level; It has been proposed to develop and regulate other therapeutic elements as much as the physical environment.