The effects of connective tissue manipulation on balance and proprioception among healthy individuals
Sağlıklı bireylerde konnektif doku masajının denge ve propriyosepsiyon üzerine etkisi
  1. Tez No: 536141
  2. Yazar: ÇİÇEK DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Connective tissue massage, Connective Tissue Manipulation, Postural Balance, Proprioception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Konnektif doku masajı (KDM), farklı rahatsızlıklarda kullanılan bir tür manuel tedavidir. KDM'nin iyi bilinen etkilerine rağmen, propriosepsiyon ve denge üzerindeki etkileri, bildiğimiz kadarıyla araştırılmamıştır. Çalışmanın amacı sağlıklı bireyler arasında KDM'nin denge ve propriosepsiyon üzerine etkilerini araştırmaktır. Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyan 40 gönüllü öğrenci, eşit olarak egzersiz ve çalışma (egzersiz ve KDM) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Statik ve dinamik dengenin değerlendirilmesi için Biodex Denge Sistemi kullanıldı. Servikal propriyosepsiyon servikal hareket (CROM) cihazı kullanılarak ölçülürken, lomber propriyosepsiyon StabilizerTM Pressure Biofeedback ile ölçüldü. Ek olarak, çalışmanın başlangıcında ve sonunda dijital kan basıncı monitörü tarafından kalp hızı ve kan basıncı ölçüldü. Her iki gruba, 6 hafta boyunca haftada 2 seans (toplamda 12 seans) ev egzersizleri öğretildi. Ayrıca, çalışma grubundaki gönüllülere 6 hafta boyunca, haftada 2 seans KDM uygulandı. Çalışmanın sonunda, grupların kalp hızı veya tansiyon ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. İki grup arasında göz açık (p≤0,01) ve göz kapalı (p≤0,05) boyun fleksiyonu ve göz açık ve göz kapalı lomber propriosepsiyon (p≤0,01) değerlerinde anlamlı fark bulundu. Biodex Denge Sisteminin“overall”skorları“anteroposterior”ve“mediolateral”skorlarından daha güvenilir olduğundan, grupların gruplar arası karşılaştırması, genel skorlara göre yorumlandı. Sağ ayak üzerinde duruşta statik ve dinamik dengede (p≤0,01), bilateral dinamik dengede (p≤0,05) ve sol ayak üzerinde duruşta statik dengede (p≤0,01) gruplar arasında anlamlı fark gözlemlendi. Öte yandan, tüm skorlar (overall, anteroposterior, mediolateral) incelendiğinde hem dinamik hem de statik denge öncesi ve sonrası ölçümleri çalışma grubunda anlamlı bulunurken (p≤0,05), egzersiz grubu ise çoğunlukla dinamik denge puanlarında anlamlı bir iyileşme gösterdi. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, egzersizle birlikte KDM uygulanmasının, sağlıklı deneklerde propriyosepsiyonu ve dengeyi, özellikle statik dengeyi, geliştirdiğine inanıyoruz. Ancak daha büyük gruplarla yapılacak olan daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır ve çalışmaya bir kontrol grubu eklenmesi çalışmanın gücünü arttıracaktır. Anahar Kelimeler: Konnektif doku masajı, Konnektif doku manipulasyonu, Postural denge, Propriyosepsiyon
Özet (Çeviri)
Connective Tissue Manipulation (CTM) is a type of manual therapy used in different problems. Despite the well-known effects of CTM, its effects on proprioception and balance have not been investigated as far as, we know. The aim of the study to investigate the effects of CTM on balance and proprioception among healthy individuals. 40 volunteers studying in Bahcesehir University were divided into exercise and study (CTM with exercise) groups equally. Biodex Balance System was used for evaluation of static and dynamic balance. The cervical proprioception was measured by using a cervical range of motion (CROM) device while lumbar proprioception was measured by StabilizerTM Pressure Biofeedback Unit. Additionally, at the beginnig and end of the study, heart rate and blood pressure were measured by M3 Comfort Digital blood Pressure Monitor. Both study and exercise groups were instructed to perform home exercises for 2 sessions in a week for 6 weeks (12 sessions in total). Additionally, CTM was applied to the volunteers in study group for 6 weeks, 2 sessions in a week. At the end of the study, a significant difference between heart rate or blood pressure measurements of the groups cannot be found. On the other hand, a significant difference between groups were found in cervical flexion with (p≤0,01) and without (p≤0,05) vision and lumbar proprioception with and without vision (p≤0,01). Since the“overall”scores are more reliable than the“anteroposterior”and“mediolateral”scores of the Biodex Balance System, intergroup comparison of the groups were interpreted according to the overall scores. Improvement in static and dynamic balance on right foot (p≤0,01), bilateral dynamic balance (p≤0,05), and static balance on left foot (p≤0,01) were found significant between the groups. On the other hand, when all scores (overall, anteroposterior, mediolateral) were examined, pre-and-post measurements of both dynamic and static balance were found significant (p≤0,05) in study, while exercise group showed a significant improvement mostly in dynamic balance scores. Considering all of these, we believe that the application of CTM with exercise improves proprioception and balance, especially static balance, in healthy subjects. Further studies are needed to be done with larger groups and addition of a control group to the study will increase the strength of the study.