Obezite nedeniyle diyetisyene başvuran ofis çalışanlarında vücut ağırlığına yönelik parametrelerin incelenmesi
Examination of parameters related to body weight in office workers who admitted dietetician due to obesity
- Tez No: 536459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DEMET KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obesity, office workers, eating habits, physical activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmada, obezite sebebi ile diyetisyene başvurmuş olan ofis çalışanlarının vücut ağırlıklarıyla ilgili parametreler incelenmiştir. İzmir ilinde Op. Dr. Çağhan Baytekin'in muayenehanesine 01 Eylül-01 Aralık 2017 tarihleri arasında obezite nedeniyle diyet danışmanlığı almak üzere başvuran ve ofis ortamında çalışan, 18 yaş ve üstü 182 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Yapılan araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 23.00 kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken öncelikli olarak tanımlayıcı istatistiksel metodlara (ortalama, standart sapma, frekans) yer verilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare, ikili gurupların karşılaştırılmasında t-test, üç ve daha fazla bağımsız grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA ve Post Hoc testlerinden Scheffe Test kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların %65,38'i kadın, %34,62'si erkektir. Yaşın ortalaması, 37,21±7,66'dır. Eğitim durumları ise, %1,65'i ilkokul, %1,65'i ortaokul, %23,63'ü lise ve dengi okullardan, %73,08'i yüksekokuldan mezun olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte katılımcıların %73,63'ü evlidir. BKİ'nin ortalaması ise 31,51±1,96'dır. Katılımcıların ofis ortamında çalışılan toplam yıl sayısının ortalaması 10,82±6,70, günlük çalışma saatinin ortalaması 8,43±1,08 ve ofis ortamında günlük oturarak çalışılan sürenin ortalaması 5,48±2,21 saat olarak bulunmuştur. Öğün davranışları açısından yapılan değerlendirmede ofis çalışanlarının %69 ile çoğunluğunun 3 ana öğün ve %68 ile yine çoğunluğunun da 2 ara öğün tükettiği belirlenmiştir. Katılımcıların herhangi bir öğünü atlama oranı %74,73 iken, en çok atlanan öğünün %27,22 ile öğle olduğu belirlenmiştir. Öğün atlama gerekçesi olarak en fazla canı istememe, iş yoğunluğu ve alışkanlıklar gösterilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların %86,26 ile çoğunluğu öğün aralarında atıştırmaktadır ve bunların en çok tercih ettiği atıştırmalıklar çikolata, gofret, meyve, simit ve bisküvidir. Sabah ve öğle yemekleri ağırlıklı olarak iş yerinde tüketilirken, akşam yemeğinin çoğunlukla evde tüketildiği belirlenmiştir. Alkol kullanan katılımcıların oranı %51,43 ve sigara kullananların oranı da %40,28 olarak hesaplanmıştır. Katılımcı ofis çalışanlarından doktor tarafından hastalık tanısı koyulanlar toplam grubun %28,57'sini oluşturmaktadır. Bu hastalıklar arasında diyabet, anemi ve kalp-damar hastalıkları en yaygın olanlarıdır. Fiziksel aktivite yapma durumu açısından yapılan değerlendirmelerde sadece %34,17'lik grubun aktivite yaptığı görülmüştür. Bu kişiler çoğunlukla hafta 1-2 aktivite yaparken; genel olarak tercih edilen aktivite süresi 1 saat ve altıdır. Uyku düzenine ilişkin analizlerde de %24,24'lük kesimin uyku problemi olduğu ve bu problemin en çok az uyuma şeklinde ortaya çıktığı belirlenmiştir. BKİ ve alkol kullanma süresi kadınlarda erkeklerden anlamlı bir şekilde yüksektir.
Özet (Çeviri)
In the study, the parameters related to the body weights of office workers who were obese and who applied dietetic were examined. 182 patients aged 18 and over, who applied to Op. Dr. Çağhan Baytekin's office to receive dietary advice due to obesity, between 01 September and 01 December 2017, was the sample of the study. In the evaluation of the study data, primarily descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency) are included. In the comparison of categorical variables, chi-square and t-test were used to compare the two groups, and ANOVA and Post-Hoc tests were used for comparison of three or more independent groups. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. 65,38% of the participants were female, and 34,62% were male. The mean age is 37,21 ± 7,66. In the case of education, 1,65% of the participants were from primary school, 1,65% from middle school, 23,63% from high school and university level, and 73,08% from high school. However, 73,63% of participants are married. The mean of BMI is 31,51 ± 1,96. The average number of participants in the office environment was 10,82 ± 6,70, the average daily working hours was 8,43 ± 1,08, and the daily average working time in the office was 5,48 ± 2,21 hours. In terms of meal behavior, it was determined that 69% of office workers consumed 3 main meals and 68% of them still consumed 2 meals. It was determined that the percentage of participants skipping any meal was 74,73%, while the most skipped lunch was lunch at 27,22%. As a reason for skipping meals, I do not want to get the most out of it, the intensity of work and habits are shown. However, 86,26% of the participants are snacking between meals, and their most preferred snacks are chocolate, waffles, fruit, bagels and biscuits. While morning and lunch are mainly consumed at work, it is determined that dinner is mostly consumed at home. The proportion of participants using alcohol was 51,43% and the proportion of smokers was 40,28%. 28,57% of the total of the participant office workers are diagnosed by the doctor. Among these diseases, diabetes, anemia and cardiovascular diseases are the most common. In terms of physical activity status, only 34,17% of the participants were active in the evaluations. These people usually do 1-2 activities during the week; the generally preferred duration of activity is 1 hour and less. In the analysis of the sleep patterns, it was determined that 24,24% of the patients had sleeping problems and this problem appeared to be the least sleeping. The duration of BMI and alcohol use is significantly higher in women than in men. The BMIs of participants with a medical condition diagnosed by a doctor are significantly higher than others. However, education level, marital status, eating speed and having sleep problem differ according to sex. In office workers, one of the main reasons of obesity is working by sitting down and women are at higher risk of obesity than men. In order to protect office workers from risk of obesity, studies should be carried out to move from sedentary to a more mobile life and other disease histories should be considered in obesity assessments.