Agmatinin işitsel sistemdeki etkileri
Effects of agmatine on auditory system
  1. Tez No: 536508
  2. Yazar: ÖZLEM SAATCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAYFUN UZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: agmatin, işitsel sistem, ön uyaran aracılı inhibisyon, akustik irkilme refleksi, şizofreni, agmatine, auditory system, prepulse inhibition, acoustic startle reflex, schizophrenia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Poliaminlerin hem neonatal hem adult işitme sisteminde önemli bir rol oynadığını gösteren bulgular elde edilmiştir. Agmatinin, birçok nörobiyolojik olayda rol oynayan yeni bir nörotransmitter olabileceği gösterilmiştir ve yüksek dozlarında akustik irkilme refleksinin ön uyaran aracılı inhibisyonunu bozduğu bilinmektedir. Ön uyaran aracılı inhibisyon bozuklukları, sensorimotor kapı kontrol mekanizması bozukluğunun bir göstergesidir ve şizofreni spektrum bozukluklarının bilgi işlemedeki bozulmalarını anlamak için kullanılan en geçerli yöntemlerden biridir. Amacımız, agmatinin ön uyaran inhibisyonu bozan dozunda, eksojen agmatin uygulamasının, işitsel sisteme olan etkilerini değerlendirmek, agmatinle ilişkili olabileceği düşünülen nöropsikiyatrik hastalıklardaki işitsel bozukluklara yeni bir bakış açısı elde etmek, agmatinin, nörotransmitter / nöromodülatör olarak işitsel sistemin nörokimyasal işleyişindeki etkisini anlamakdı. Bunun için ratların, otoakustik emisyon, beyinsapı işitsel yanıtları ve akustik irkilme refleksinin ön uyaran aracılı inhibisyon ölçümleri yapıldı. Çalışmamızda, (160 mg /kg) agmatinin, kronik uygulandığı grupda hem otoakustik emisyonlarda hem de işitsel beyinsapı yanıtlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Agmatin, akut 160 mg/kg dozunda, 74 dB, 78 dB ve 86 dB'lik ön uyaran şiddetinde, ön uyaran aracılı inhibisyon üzerine bozucu etkileri olmuştur. Agmatin (160 mg /kg), yedi günlük uygulaması; 86 dB'lik ön uyaran şiddetinde, ön uyaran aracılı inhibisyonu bozmuş ve irkilme refleksi amplitüdünü azaltmıştır. Agmatinin, akut ve uzun süreli kullanımında ön uyaran aracılı inhibisyonu bozduğunu ve uzun süreli uygulamasında kohlear sistemi fonksiyonel olarak etkilediğini bulduk. Eksojen agmatinin, birçok hastalıkda iyileştirici etkisi vardır, uzun süreli kulanımının güvenli olduğu bildirilmiştir ancak bulgularımıza göre uzun süreli kullanımda, işitsel monitorizasyon önerilebilir. Diğer poliaminler gibi agmatinin de kohlear ve santral fonksiyonlardaki rolü, işitsel sistemde tedavi alternatiflerini ortaya çıkarabilecek potansiyeldedir. Ayrıca, şizofreninin ve benzeri bozuklukların işitsel komponentlerini anlamak için de yeni bir alan açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Findings show that polyamines play an important role in both neonatal and adult auditory system. Agmatine has been shown to be a novel neurotransmitter involved in many neurobiological events and is known to disrupt the prepulse inhibition of acoustic startle reflex at high doses. Prepulse inhibition disrupts are indicative of the disturbance of the sensorimotor gating control mechanism and are one of the most valid methods used to understand the disturbances of schizophrenia spectrum disorders in information processing. Our aim was to evaluate the effects of exogenous agmatine application on the auditory system, to understand the auditory disorders in neuropsychiatric diseases related to agmatine and the effect of agmatine on neurochemical functioning of the auditory system as a neurotransmitter / neuromodulator. For this purpose, otoacoustic emission, brainstem auditory responses and prepulse inhibition of acoustic starter reflex of the rats were measured. In our study, a significant difference was found in the otoacoustic emissions and auditory brainstem responses of agmatine (160 mg / kg) in the chronic group. Agmatine had disruptive effects on prepulse inhibition at an acute 160 mg / kg dose on 74 dB, 78 dB and 86 dB prepulse intensity. Agmatin (160 mg / kg), seven-day application; The disruptive effect of prepulse inhibition on the prepulse intensity of 86 dB were observed and decreased the amplitude of the startle reflex. We have found that agmatine disrupts prepulse inhibition in acute and long-term use and functionally affects the cochlear system in long-term administration. Exogenous agmatine has a healing effect in many diseases, its long-term use has been reported to be safe but auditory moniterization may be recommended for long-term use. The role of agmatine, such as other polyamines, in the cochlear and central functions is the potential to elicit treatment alternatives in the auditory system. It also opens up a new field for understanding the auditory components of schizophrenia and similar disorders.