Türkiye'de halk tiyatrosu ve Ulvi Uraz
The folk theatre in Turkey and Ulvi Uraz
  1. Tez No: 537304
  2. Yazar: ÇİMEN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Tiyatrosu, Ulusal Tiyatro, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Türkiye' de Halk Tiyatrosu, Folk Theater, National Theater, Theatre of Ulvi Uraz, Folk Thatre in Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
16 ve 17.yy. başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde Halk yani Ulusal Tiyatrolar kurulmaya başlanmıştır. Kendi toplumunun geleneklerini, kültürünü, yazarlarını, dilini ve sorunlarını yansıtan halk tiyatrosu oluşumu Türkiye'de Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası şeklinde farklılık göstermektedir. Cumhuriyet öncesi kukla, karagöz, ortaoyunu, tuluat, meddah olarak Geleneksel Türk Tiyatrosu başlığı altında toplanmış, Cumhuriyet sonrası dönemde ise şehir tiyatroları, devlet tiyatroları, halk evlerinin tiyatroları ve yakın tarihte özel tiyatrolar bünyesinde şekillenmiştir. İşte bu özel tiyatrolardan biri olan Ulvi Uraz Tiyatrosu sahne üslubu, yerli oyunların yer alması, toplum kültürünü tam olarak yansıtması, sahnede ki yaratılan tiplerin halktan gelen tiplemeler olması neticesi ile bir halk tiyatrosu örneği teşkil etmiştir. Türk tiyatrosuna hem birçok yerli oyun hem de birçok usta oyuncuyu kazandırmıştır. Bunda Ulvi Uraz'ın oyunculuğunun ve tiyatroya bakış açısının çok büyük bir payı vardır. Bu çalışmada bazı ülkelerden örneklerle Türkiye' de Halk Tiyatrosu kavramı ve Ulvi Uraz Tiyatrosunun bu bağlamda üstlendiği rol ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In many countries in Europe, especially France, the National Theater has been established between 16th and 17th centuries. Formation the Folk Theatre which reflects the traditions of their society, culture, writers, language and problems has got different forms before the republic and after the republic for Turkey. Pre-Republican puppet, karagöz, ortaoyunu, tuluat, meddah under the title of Traditional Turkish Theater, In the post-Republican period, city theaters, state theaters, the theaters of the public houses and the private theaters in recent history. So one of these private theaters, Ulvi Uraz Theater, was an example of a folk theater with its stage style, the involvement of indigenous games, the full reflection of the society culture, and the types created on the stage. Turkish theater has been won many local plays as well as many master actors by Ulvi Uraz. In this sense, Ulvi Uraz's acting and his perspective on theater have a great share. In this study, with samples from some countries concept of folk theatre and role of theatre of Ulvi Uraz are discussed in Turkey in this context.