Avrupa Birliği ve Türkiye ürün kalite politikaları açısından Erzurum ilindeki potansiyel yöresel ürünlerin değerlendirilmesi
A study on evaluating potantial of local products in Erzurum province with respect to product quality policies of European Union and Turkey
  1. Tez No: 539402
  2. Yazar: SERPİL ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Erzurum, coğrafi işaret, yöresel ürün, Turkey, Erzurum, geographical indications, local products
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Erzurum ilindeki potansiyel yöresel ürünlerin AB ve Türkiye'deki ürün kalite politikaları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. AB'de ve Türkiye'de coğrafi işaret almış ürün sayısı ve bu ürünlere olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Ancak Türkiye'deki işaret sayısı özellikle AB etiketi almış ürün sayısı, potansiyeli yansıtmamaktadır. Bu bağlamda Erzurum ili yöresel ürün potansiyeli ve ürün kalite belgesi almış ve alma potansiyeli olan ürünlerin değerlendirilmesi yapılarak, coğrafi işaret potansiyelini yansıtamama nedenleri üzerine yapılmış bir çalışmadır. Erzurum ilinde Merkez ve ilçelerde tescil başvurusunu yapmış kurumlarda ürün tescili konusunda bilgili ve yetkili kişilerle, kanaat önderleri ve üreticilerle mülakat görüşmeleri yapılarak Erzurum ilindeki ürün potansiyeli, tescil alan ürünler, ürünlerin denetlenmesi, prosedürler, karşılaşılan güçlükler irdelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarında, Erzurum ilinde coğrafi işaret alma potansiyeline sahip ürünler bulunmasına ve işaret almış ürün sayısının son yıllarda artmış olmasına rağmen hem bu ürünlerin hem de tescil almış ürünlerin potansiyeli yansıtmadığı görülmüştür. Üretici ve tüketicilerin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaması, denetim eksikliği, eğitim yetersizliği, finansman eksikliği, prosedürün detaylı ve karmaşık olması, AB müracaatında yaşanılan lisan sorunu, iyi uygulama örneği olan ürünlerin temsilcileri ile irtibat yetersizliği, tanıtım ve reklam faaliyetlerinin yetersiz oluşu nedenler arasında gösterilebilir. Denetimin her aşamasının eksiksiz olarak yürütülmesi ve takibin sağlanabilmesi için konuya yerelden başlanarak komisyonlar oluşturulmasının ve bu komisyonların görevlerini eksiksiz yapılabilmesi için her türlü desteğin sağlanmasının gerekliliği gözlemlenmiştir. Ayrıca, ilgili üretici, tüketici ve kurumların eğitiminin kaçınılmaz olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate potential local products of Erzurum province in terms of product quality policy of EU and Turkey. Geographically indicated products and demand to these products are increasing each day in EU and Turkey. However, labeled products in Turkey, especially for EU labeled products, does not reflect the potential. In this context, this study targeted to investigate the reasons for products not reflecting the geographically marked capacity by evaluating the potential of Erzurum province local products, products with and likely to get label of quality. Product quality, product registration, product inspection, procedures, and difficulties encountered in Erzurum province is examined by conducting interviews with authorized personnel from the Institutions that applied for label, key informants, and producers in Erzurum province and its districts. In the results of this study, it is observed that even though there are products with potential to obtain geographical indication label, both these products and registered products do not reflect their existing potential despite observed acceleration in recent years due to the following reasons: producers and consumers do not have sufficient equipment, lack of inspection, insufficient education, lack of finance, detailed and complex procedures, language barriers faced in EU applications, inadequate connection with product representatives of products with good successful applications, and scant publicity and advertisement. Difficulties faced in advertising can be minimized by getting the attention of strong and well-known brands across Turkey to geographically labeled products. It has been observed that for thorough inspection and follow-up, commissions must be formed starting from localities and these commissions must be supported so that they can perform their duties exhaustively. In addition, it can be said that education of relevant producers, consumers, and institutions is unavoidable.