İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinde güncel tıp eğitiminin beslenme ve fiziksel etkinlik becerilerine etkisi
The effect of current medical education on nutrition and physical activity skills in Istanbul Faculty of Medicine students
- Tez No: 540831
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Tıp fakültesi öğrencileri, tıp eğitimi, beslenme bilgi, beslenme beceri, fiziksel etkinlik, Medical faculty students, medical education, nutrition knowledge, nutrition skills, physical activity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinde güncel tıp eğitiminin beslenme ve fiziksel etkinlik becerilerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada İstanbul Tıp Fakültesi'nde okuyan 151 Dönem 1 öğrencisi ile 146 Dönem 6 öğrencisine anket ve fiziksel etkinlik kaydı; 133 Dönem 1 öğrencisi ve 85 Dönem 6 öğrencisine besin tüketim kaydı uygulanmıştır. Öğrencilerin demografik özellikleri, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi ve becerileri, besin tüketim sıklıkları, fiziksel etkinlik düzeyleri anketle değerlendirilmiş; üç günlük besin tüketim kaydı toplanarak BeBis v 7.2 ile programı ile besin ögeleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan Dönem 1 ve 6 öğrencilerinin yaş Ort±ss sırasıyla 19,1±0,8; 24,7±1,0'dır. Dönem 6 erkek öğrencilerde VKİ değerlerinin yükseldiği gözlenmiştir. Öğrenciler orta düzeyde beslenme bilgisine sahiptir. Dönem 6 kız öğrencileri daha iyi beslenme becerisine sahiptir. Öğrencilerin %56,2'sinin beslenmesini sağlıksız bulduğu, Dönem 1 öğrencilerinin %15,2'si, Dönem 6 öğrencilerinin %55,5'i tıp eğitiminin beslenmelerini olumsuz etkilediğini düşündüğü ve Dönem 1 öğrencilerinin %40,4'ünün, Dönem 6 öğrencilerinin %25'inin beslenme eğitimini yeterli olduğunu düşündüğü görülmüştür. Dönem 6 öğrencileri daha fazla öğün atladığı, daha fazla fast-food tükettikleri, daha az düzenli spor yaptıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin yarısından fazlası sedanter hayat sürmektedir. Öğrencilerin enerji ihtiyacını karşılayamadıkları ancak yüksek yağ ve doymuş yağ, yetersiz karbonhidrat ve lif alımı olduğu görülmüştür. Sonuç: İstanbul Tıp Fakültesi'nde güncel tıp eğitiminde öğrencilere yeterli beslenme bilgi, becerisi ve fiziksel etkinlik alışkanlıkları kazandıracak müfredat geliştirilmeli, klupler, şenlikler, semirnerler, uygulama dersleri ile desteklenmeli ve öğrencilere daha fazla imkan sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the effect of current medical education on nutrition and physical activity skills of students of Istanbul Medical School. Material and Method. This study was applied 151 semester 1 and 146 semester 6 studens to survey and physical activity recording; 133 semester 1 and 85 semester 6 studens to food consumption registration. Demographic characteristics, body weight, height, eating habits, nutrition knowledge and skills, frequency of food consumption, physical activity level of students were obtained by questionnaire; three day dietary recalls was collected and nutrient content was determined by BeBis v 7,2. SPSS 21.0 package program was used for the statistical obtained of the data. Results. The mean age of participating in the research was 19.1±0.8 for semester 1 students; and 24.7±1.0 for semester 6 students. It was observed that the BMI values increased in semester 6 male students. All the participated students have moderate nutritional knowledge. Semester 6 females have better nutrition skills than rest. It was observed that 56.2% of the students think they have unhealthy nutrition; 15.2% of the students in semester 1, 55.5% of the students in semester 6 think that medical education negatively effects their nutrition and 40.4% of the students in semester 1 and 25% of the students in semester 6 think that nutrition education is sufficient. It was determined that students in the semester 6 had skip their meals more than the rest, they consume more fast-food and less regular exercise. More than half of the students live sedanter life. It was observed that students were not able to gain their energy needs, however intake high fat and saturated fat, inadequate carbohydrate and fiber. Conclusion: Curriculum should be developed for the students with current medical education in Istanbul Medical Faculty to gain adequate nutrition knowledge, skills and physical activity habits, and this should be supported by clubs, festivals, seminars, practice lessons and more opportunities for students.