Türkiye'de konut inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in residential construction in Turkey
- Tez No: 541567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat Sektörü, Konut Sektörü, İş Kazası
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte sektördeki büyümesini hızlandıran inşaat sektöründe her gün sayısız iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar insan hayatında büyük kayıplara neden olmaktadır. İş kazalarının sebep oldukları en önemli kayıp elbette ki insan sağlığına vermiş olduğu zararlardır. Ancak bunun yanında maddi kayıplara ve işin veriminin de düşmesine neden olmaktadır. İnşaat sektöründeki yaşanan kazaların büyük çoğunluğu konut üretiminde meydana gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmada konut sektörü başta olmak üzere inşaat sektöründeki ana risk faktörleri incelenmiştir. Risk faktörleriyle beraber kaza ve kaza faktörleri de açıklanmıştır. Bu çalışmada İstanbul ilindeki konut inşaatlarında rol olan önemli firmaların uzman görüşlerine başvurulmuştur. Bu inşaatlarda meydana gelebilecek kazalar ve bunlara neden olabilecek temel risk faktörleri belirlenmiştir. Bu risk faktörlerinin analizi yapılıp 6331 sayılı kanundan faydalanarak çözüm önerileri sunulmuştur. Bu sayede insanlarda iş güvenliği bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak ve konut sektöründeki kazaların azalmasına yardımcı olmak bu çalışmanın asıl amacıdır.
Özet (Çeviri)
In the construction sector, which has accelerated its grcnvth in the sector along with the devcloping technology, numerious occupational accideııts occur every day. These accidents cause great losses in human life. The nıost important loss caused by occupational accidents is of course the damage to human health. Not only but also it causes fmancial losses and ineffıciency in the businesses. The majority of occupational accidents in the construction is caused by housing sector. For this reason, the main risk factors in the construction, especially in the housing sector, were focused, risk factors, accident and occupational accident factors are also explained in this study. In this study, opinions of the expert staff working in leading housing sector companies in istanbul were collected. Accidents that may occur in these constructions and the main risk factors that may cause these were determined. Analysis of these risk factors was made and solutions were proposed based on Law No. 6331. The main aim of the thesis is to contribute to the development of occupational safety awareness in people and to help reduce the accidents in the housing sector.