An analysis of EFL teachers' methodological choices and their views on post method pedagogy
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin yabancı dil öğretim yöntemleri tercihlerinin ve yöntem sonrası pedagojiye bakış açılarının incelenmesi
- Tez No: 613168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ ERGENEKON EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Yöntem Sonrası Pedagoji, Yabancı Dil olarak İngilizce
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye gibi ülkelerde, İngilizce yabancı dil olarak kabul edilmekte ve öğretim süreçleri buna göre planlanmaktadır. Öğrencilerin sınıf etkinlikleri dışında yabancı dile maruz kalmamaları; Türk eğitim sisteminin işleyişine bakıldığında, öğrencilerin bir sonraki eğitim kademesine geçmek için merkezi sınavlara girmeleri gerekmesi ve diğer çevresel etmenler sebebiyle İngilizce öğretimi yöntemleri konusunda birden fazla görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden bazıları, yabancı dil öğretmenin en iyi yönteminin gramer yapısını bilmek ve okuduğunu anlamaktan geçtiğini savunurken, bazıları da gerçek hayatla ilişkilendirilmiş durumlarda iletişim kurma becerisinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki devlet okullarında çeşitli kademelerde çalışan İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretirken en çok hangi yöntemlerden faydalandığını incelemek ve yöntem sonrası pedagoji hakkında görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tüm çalışma veri toplama ve analiz sürecinde nicel olarak yürütülmüştür. Araştırmaya Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden 314 İngilizce öğretmeni ve toplamda 317 ortaokul ve lise öğrencisi katılmıştır. Araştırma aracı olarak, iki ayrı katılımcı grup için iki çeşit anket araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Anketler alanda daha önce öne sürülmüş yabancı dil öğretim yöntemlerini temel alarak, her bir yöntemle özdeşleşen teknikler ve teorileri kapsamaktadır. Verilerin analizi SPSS üzerinden, anketteki her bir madde için Kruskal Wallis- H Testi kullanılarak yapılmıştır. Veriler ışığında, Türkiye'de İngilizce öğretmenleri tarafından en çok tercih edilen yabancı dil öğretim yöntemleri Eklektik ve İletişimsel olarak saptanırken, en az kullanılanlar Sessiz ve Öneribilim Yöntemleri olmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçların, alanda daha önce yapılan uluslararası diğer çalışmalarla benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Genel olarak öğrenci merkezli, öğrenci fikirlerinin dikkate alındığı, ders etkinliklerinin öğrenenlerin ilgi ve istekleri dikkate alınarak düzenlendiği görülmüştür. Fakat bazı ders içi etkinlikler hususunda, öğretmen ve öğrenciler arasında bazı tutarsızlıklar göze çarpmaktadır. Bunun yanı sıra, İngilizce öğretmenlerinin yöntem sonrası pedagojiyle ilgili olarak, ders etkinliklerini düzenlerken bulundukları bölgenin sosyo- ekonomik, toplumsal ve çevresel etmenlerini göz önünde bulundurdukları, kendi tecrübelerine dayalı öğretim yaptıklarını fakat mevcut metotlardan da faydalanmayı tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In countries like Turkey, English is considered to be a foreign language and teaching procedures are designed accordingly. There are different perspectives on the ideal way to teach English owing to limited language exposure outside the language classroom, high stakes exams before receiving next level of education in Turkey and other environmental factors. Some of these perspectives claim that the best way to teach English is to know grammar structures and to develop comprehension skills while others underline the importance of communication in different contexts taken from real life. This study was done in an attempt to investigate method choices and views about post method pedagogy of English teachers in Turkey. Quantitative research design was used in data collection and analysis. Only the teachers and students in mainstream schools were included in the study. 314 English teachers working with different level of student from different regions of Turkey as well as 317 secondary and high school students in total participated in the study. Two separate questionnaires were prepared by the researcher as instruments for two different groups of participants. The items included salient techniques and principles from thirteen language teaching methods. Participants took the survey through social media, mail and other internet communication tools. Data analysis was done for each item on SPSS by using Kruskal Wallis- H Test. Results showed that the most widely chosen language teaching techniques by English teachers in Turkey were Eclectic and Communicative Language Teaching, whereas, the least chosen ones were the Silent Way and Suggestopedia. In general terms, a student-centred approach in which learners' needs and interests were valued was adopted by teachers. The results also revealed some differences and similarities to previously done studies internationally. However, an inconsistency between teachers' and students' views was seen in some classroom instructions. As for the views about post method pedagogy, it was seen that English teachers gave importance to social, socio-economic and environmental factors while designing classroom activities. Also, they tended to teach English based on their own experiences together with utilizing pre-determined methods when necessary. Key Words : Foreign Language Teaching Methods, Post Method Pedagogy, English as a Foreign Language