Ankara'da görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin diğerkâmlık (yararlılık) düzeylerinin çeşitli değişkenler doğrultusunda incelenmesi
Investigation of altruism levels (utility) of pysical eduation teachers working in Ankara in terms of various variables
  1. Tez No: 543551
  2. Yazar: YAKUP POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYBARS RECEP EYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Diğerkâmlık, Beden Eğitimi Öğretmenleri, Ankara, Altruism, Physical Education Teachers, Ankara
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, Ankara'da görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin diğerkâmlık düzeylerin çeşitli değişkenler doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmanın modeli tarama modellerinden genel tarama modeldir. Ankara ilinde ortaokul ve lisede beden eğitimi öğretmenliği yapan 376 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen verilere göre, Bencillik puanına göre, 30 ve daha küçük yaştaki öğretmenlerin Bencillik puanları en düşük, 41-50 yaş arasındaki öğretmenlerin puanları en yüksektir. Diğerkâmlık puanına göre, 30 ve daha küçük yaştaki öğretmenlerin Diğerkâmlık puanları en yüksek, 51 ve daha büyük yaştaki öğretmenlerin puanları en düşüktür. Mezun olunan okulun statüsü hizmet içi eğitim olan öğretmenlerin Özveri ve Bencillik puanları en yüksek, enstitü olan öğretmenlerin puanları en düşüktür. Hizmet süresi 1-5 yıl olan öğretmenlerin Özveri ve Diğerkâmlık puanları en yüksek, 30 yıldan fazla olan öğretmenlerin puanları en düşüktür. Hizmet süresi 11-20 yıl olan öğretmenlerin Bencillik puanları en yüksek, 21-30 olan öğretmenlerin puanları en düşüktür. İlköğretim 2.Kademede görev yapan öğretmenlerin Diğerkâmlık ve Özveri puanları daha yüksektir. Mezun olunan okulun statüsü akademi olan öğretmenlerin Diğerkâmlık puanları en yüksek, enstitü olan öğretmenlerin puanları en düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of altruism of the physical education teachers working in Ankara were examined in terms of various variables. In Ankara, 376 teachers who are secondary school and high school physical education teachers constitute the sample of the research. The data were analyzed in the SPSS software. According to the results obtained from the analysis, according to the selfishness score, the selfishness scores of the teachers at the age of 30 or less are the lowest and the scores of the teachers between the ages of 41-50 are the highest. According to the altruism points, teachers at the age of 30 or younger have the highest altruism point and the teachers at the age of 51 or older have the lowest scores. In terms of status of the graduated school, teachers with in-service training have the highest score for selfsacrifice and selfishness while teachers from institues have the lowest score. Teachers with 1-5 years of service experience have the highest scores of Self-sacrifice and altruism, and teachers with more than 30 years have the lowest scores. Teachers with 11-20 years of service experience have the highest selfishness scores and teachers with 21-30 have the lowest scores. Teachers who work at the 2nd level of primary education have higher altruism and devotion points. The ones with the highest atruism scores are the teachers whose graduated school is academy and the ones with lowest altruism score are the teachers whose graduated school is institute.