Duygusal zekanın girişimcilik niyetine etkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The effect of emotional intelligence on entrepreneurial intention: A research on university students
- Tez No: 544654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA BEKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Zeka, Duygusal Zeka, Girişim, Girişimcilik, Girişimcilik Niyeti, Emotion, Intelligence, Emotional Intelligence, Enterprise, Entrepreneurship, Entrepreneurial intention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Duygusal zeka ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişkiye yeni odaklanmaya başlanmış ve yapılan araştırmalarda insanlar için önemi vurgulanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı duygusal zekanın girişimcilik niyetine etkisini incelemektir. Çalışmanın odak noktası bireylerin duygusal zeka düzeylerinin onların girişimcilik niyeti için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın diğer amacı ise duygusal zeka ve girişimcilik niyetinin bazı demografik değişkenlere göre değişip değişmediğini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2018-2019 güz döneminde öğrenim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket, Wong ve Law (2002)'un Duygusal Zeka Ölçeği, Linan ve Chen (2009)'in Girişimcilik Niyeti Ölçeği kullanılarak hazırlanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve AMOS paket programlarında doğrulayıcı faktör analizi, t testi, anova, korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre duygusal zeka girişimcilik niyetini olumlu yönde etkilemektedir. Demografik değişkenlere göre farklılıkları bulmak için yapılan analizlerden elde edilen sonuçlara göre ise öğrencilerin duygusal zekaları cinsiyetleri ve öğrenim görülen sınıflar açısından kısmen farklılaşmakta, gelir durumu açısından ise farklılaşmamaktadır. Öğrencilerin girişimcilik niyetleri ise tüm demografik özellikler açısından farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Researches begun to focus on the relationship between emotional intelligence and entrepreneurial intention and in researches is emphasized the importance for human. The main purpose of this study is to examine the effect of emotional intelligence on entrepreneurial intention. The focus of the study is to reveal the importance of emotional intelligence levels of individuals to their entrepreneurial intention. The other aim of the study is to determine whether emotional intelligence and entrepreneurial intent change according to some demographic variables. The population of the study consists of undergraduate students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Samsun Ondokuz Mayıs University in the fall semester of 2018-2019. The data was collected by questionnaire method. Thequestionnaire was prepared by using Wong and Law (2002)'s Emotional Intelligence Scale and Linan and Chen (2009)'s Entrepreneurial Intention Scale. The collected data were tested with confirmatory factor analysis, t test, anova, correlation, regression analysis in SPSS and AMOS programs. According to the results, emotional intelligence affects the intention of entrepreneurship positively. According to the results obtained from the analyzes conducted to find the differences according to the demographic variables, the emotional intelligence of the students is partially differentiated in terms of their sexes and the classes studied, and they do not differ in terms of income status. Entrepreneurial intentions of students differ in terms of all demographic characteristics.