The role of emotional intelligence in the entrepreneurial performance
Girişimcilik performansında duygusal zekanın rolü
- Tez No: 845530
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Girişimcilik Başarısı, Girişimcilik Performansı ve İş Başarısı, Emotional Intelligence, entrepreneurial performance, entrepreneurial success, and business success
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Duygusal zeka konsept, son zamanlarda girişimcilik becerilerini geliştirmedeki ve girişimcilik performansını olumlu yönde etkilemedeki rolü nedeniyle iş araştırmacılarının dikkatini çekmiştir. Araştırmacılar, iş başarısı faktörlerini ve göstergelerini ve bazı ticari girişimlerin neden diğerlerinden daha başarılı olduğunu araştırıyor ve inceliyorlar. Bu nedenle, bir girişimci girişimin işletilmesi ve yönetilmesi, yalnızca yeni iş girişimlerini başlatmak için teknik beceriler ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmayı değil, aynı zamanda sunulan değeri sürdürmek ve geliştirmek ve ardından zorlu iş koşullarında başarıyı etkilemek için gereken yetkinlikler ve yetenekler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi gerektirir. İşletmeleri sürdürmek ve geliştirmek, girişimcilik performansını olumlu yönde etkileyen ve iş başarısına yol açan gelişmiş girişimcilik özellikleri ve becerileri gerektirir. Bunu yüzden, girişimcilik performansını iyileştirdiği ve başarılı girişimlere yol açtığı kanıtlanmış farklı beceri ve yeterlilikleri kucaklamak için duygusal zeka aranır. Duygusal zeka girişimcilik faaliyetlerini geliştiren ve iş başarısını etkileyen iletişim ve iş ilişkileri, yenilikçilik, fırsatları keşfetme ve kullanma, risk tutumu, problem çözme ve karar verme becerileri açısından girişimci performansı etkilemeye çalışılmaktadır. Bu araştırma, derinlemesine görüşmelere dayalı bir veri toplama yöntemini benimseyen nitel bir fenomenolojik metodoloji izlemektedir. Nitel araştırma yönteminin kullanılmasının nedeni, duygusal zeka ile girişimcilik performansı arasında pozitif bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktır. Çalışmanın amacı, mühendislik endüstrisindeki 17 girişimci ve işletme sahibinin duygusal zekanın iş performansları üzerindeki etkisine ilişkin algı ve bakış açılarını gerçek yaşam deneyimlerine dayalı olarak tartışmaktır. Bu nedenle, bu çalışma, iş başarısına katkıda bulunan beceri ve yeterlilikleri artırarak girişimci performansı etkilemede duygusal zekanın rolünü incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The emotional intelligence concept has recently acquired the attention of business researchers for its role in enhancing entrepreneurial skills and positively impacting entrepreneurial performance. Researchers have been investigating and studying the business success factors and indicators and why some business ventures are more successful than others. Therefore, operating and managing an entrepreneurial venture requires not only knowledge of the technical skills and tools to launch new business ventures, but also learning more about the competencies and capabilities needed to sustain and enhance the value offered and subsequently influence success in challenging business conditions. Maintaining and developing businesses require advanced entrepreneurial characteristics and abilities that positively impact entrepreneurial performance and lead to business success. With that in mind, emotional intelligence is sought to embrace different skills and competencies proven to improve entrepreneurial performance and lead to successful ventures. Emotional intelligence is sought to affect entrepreneurial performance in terms of communication and business relations, innovation, discovery and use of opportunities, risk attitude, problem-solving, and decision-making skills that improve entrepreneurial activities and affect business success. This research follows a qualitative phenomenological methodology that adopts a data collection method based on in-depth interviews. The reason for using the qualitative research method is to reveal the existence of a positive relationship between emotional intelligence and entrepreneurial performance. The aim of the study is to discuss the perceptions and perspectives of 17 entrepreneurs and business owners in the engineering industry, on the impact of emotional intelligence on their job performance based on real-life experiences. Thus, this study examines the role of emotional intelligence in influencing entrepreneurial performance by enhancing skills and competencies that contribute to business success.