Türkiye'de kamu mal ve hizmet alımlarında saydamlık
Transparency in Turkey on public procurement of goods and services
  1. Tez No: 544991
  2. Yazar: ŞEYDA AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KARTALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Saydamlık, Kamu Mal Ve Hizmet Alımları, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, Transparency, Procurement Of Public Goods And Services, Public Procurement Law No. 4734
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Devlet tarafından yürütülen faaliyetler içerisinde kamu alımları önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Kamu idareleri, kendilerine yüklenen görevleri gerçekleştirmek için mal ve hizmet alımı yapmalıdırlar. Kamu mal ve hizmet alımlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan ve kamu idarelerinin bütçelerine konulan ödenekler ise yasal mevzuatta yer alan ilke ve kurallara uygun olarak harcanmalıdır. Günümüzde kamu idarelerince yapılan bu harcamalar çerçevesinde önem kazanan bir husus, kamu alım mevzuatının temel ilkeleri arasında sayılan saydamlığın, kamu mal ve hizmet alım sürecinde sağlanıp sağlanmadığına ilişkindir. 2003 yılında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte mal ve hizmet alımlarında saydamlığın tesisine ilişkin birçok yeni düzenleme uygulamaya konulmuştur. Bu düzenlemelerle ihale sürecinde saydamlık, etkinlik ve verimlilik artışı amaçlanmıştır. Gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin, istekliler ne kadar fazla bilgi sahibi olursa o kadar iyi teklifler hazırlayabilecek; hazırlanan teklifler de daha iyi kalite ve uygun fiyatlarla mal ve hizmet satın alınmasına olanak tanıyacaktır. Saydamlığın tesis edilmesi ile kamu alımı; ihale öncesi, ihale sırasında ve ihale sonrasında adil bir biçimde ve hakkaniyete uygun olarak yapılacak ve güven ortamı oluşacaktır. Etkinliğin, verimliliğin, ekonomik istikrarın sürdürülebilmesi ve satın alınan mal ve hizmeti kullanacak olan bireyler ile ihalede yer alacak olan istekliler için bu güvenin sağlanması oldukça önemlidir. Çalışmanın amacı, Türkiye kamu alım sisteminde, devlet faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için alınan mal ve hizmetlerin temin sürecinde, temel ilkeler arasında yer alan saydamlığın tesis edilmesi adına yürürlükte bulunan yasal mevzuatla hangi düzenlemelerin getirildiğinin belirlenmesi ve bu düzenlemelerin uygulamadaki etkilerinin incelenerek örnek uyuşmazlık kararları ile somutlaştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Public purchases are used as an important tool in the activities carried out by the state. Public administrations must purchase goods and services to perform the tasks that are assigned on them. The appropriations that are necessary for the provision of public goods and services and the budgets of public administrations must be spent in accordance with the principles and rules contained in the legal legislation. Today, an important issue in the context of expenditures made by public administrations is whether transparency, which is considered as one of the basic principles of public procurement legislation, is achieved during the public goods and services process. With the entry into force of the Public Procurement Law No. 4734 in 2003, many new regulations regarding the establishment of transparency in the procurement of goods and services have been put into practice. These regulations aim to increase transparency, efficiency and productivity in the tender process. The more knowledgeable the bidders will be able to prepare such good proposals for the tenders; The prepared proposals will also allow for better quality and reasonable prices to be purchased for goods and services. With the establishment of transparency, public procurement will be conducted in a fair and equitable manner before the tender, during the tender and after the tender, and the trust environment will be formed. It is very important to maintain efficiency, economic stability and to provide this trust for individuals who will use the goods and services purchased and tenderers who will take part in the tender. The aim of the study was to ensure that in the Turkish public procurement system, in the process of supplying the goods and services taken to the establishment of State activities, the legislation which is in force in the provision of transparency among the fundamental principles Determination of the arrangements and the effects of these arrangements in the application are embodied by example dispute resolution.