An analysis of the anglophones political demands in Cameroon from 1961 to 2018
1961'den 2018'e Kamerun'da İngilizce konuşan topluluğun siyasi taleplerinin analizi
- Tez No: 545189
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşan topluluk, Kamerun, Kriz, Fransızca konuşan topluluk, Bölünme, Üniter devlet, Anglophones, Cameroon, Crisis, Francophones, Secession, Unitary state
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, Kamerun'da devam eden İngilizce konuşan toplulukla ilgili siyasi krizin kökenini, gelişimini ve mevcut durumunu incelemektedir. Tez, bağımsızlık öncesi ve sonrası dönemi kapsar. Kamerun'un sömürgecilerden ayrılması, boyunduruk altındaki haklarda olumlu bir ruh hali yaratmıştı ve sömürgecilerin adaletsizliklerine karşı başkaldırmalarını sağlamıştı. İngilizce konuşulan bölgenin bağımsızlığını alması yönünde milliyetçi hareketler oluştu. Gelenek ve görenekleri tehdit altında olduğu için, kimlik ve yaşam tarzlarının korunmasını talep ediyorlardı. İngilizce konuşulan bölgedeki mevcut kriz kapsamında, bir dizi grev ve direniş gerçekleşti, ancak hükümetten olumlu bir cevap alınamadı. Bu grevler önce, farklı bir devlet formu oluşturulması talebi ve İngilizce konuşan halkın marjinalleşmesinin engellenmesi için gösteriler şeklindeydi. Bu taleplerin nedeni ve bu tezin önemli bulgusu, 1961'de yapılan Foumban Anayasal Konferansının bazı maddelerinin ihlal edilmiş olması, Güney Kamerunluların marjinalleştirilmesi, merkezi hükümetin İngilizce konuşan bölgedeki avukatların ve öğretmenlerin taleplerini dinlememesi ve son olarak da, Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın 36 yıl süren iktidarıdır. Krizin sonuçları yıkıcıdır çünkü birçok masum insanın ölmesine ve gelir kaybına yol açmıştır. 2018'de bazı akademisyenler, dernekler ve meslek örgütleri, mevcut statükonun yerine bir federasyon mu kurulması gerektiği yoksa Fransızca konuşulan bölgeden ayrılmanın mı gerektiği konusunda bir tartışma başlattılar. Sendikalar ve aktivistler, krizin sonuçlanması için federasyon gerektiğini söylüyorlar. Ancak mevcut rejim, Kamerun'un üniter ve bölünemez olduğunu ve devlet biçiminin değiştirilemeyeceğini iddia ediyor. Bu görüş ayrılığı, Kamerun'un İngilizce konuşulan bölgelerindeki krizin kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the origin, development and current situation of the Anglophone crisis going on in Cameroon. It covers the period of pre-independence, independence and post-independence of Cameroon's status quo. The partition of Cameroon came in with a positive spirit for it galvanized the mind of the fellow subjugated people, thus made Cameroon people to revolt and stand against all the injustices perpetrated by the foreign powers. Therefore, separate nationalist movements took place in the territory with main objectives, the restauration of Anglophone sovereignty. The restitution of the people's identity and way of life in all socio-cultural domains of the local people, for they found their traditions and customs being changed and jeopardized. Taking a review of the area being researched, the current crisis situation in the English-speaking part of Cameroon as the result of a series of several strikes with no positive reaction from the government. These strikes first turned into premature demonstrations for a different form of state and against the marginalization of the English-speaking population of the country. This therefore effected to the above main finding of this topic such as the breach of some clauses of the Foumban Constitutional conference of 1961, marginalization of Southern Cameroonians, lack of developmental projects in Southern Cameroon, denial by the central government to listen to the Anglophone lawyers and teachers and lastly, President Paul Biya's 36 years of reign. The results of the crisis are devastating for it has led to a gross loss of innocent lives and of revenue. In 2018, various scholars, associations and professionals started to debate whether federation or secession should replace the current status quo of the two joined Cameroons. Trade union leaders and activists want a federal state so as to end the crisis. However, the current regime argues that Cameroon is united, one and indivisible, and that, changing the form of the unitary state would be impossible. This difference in perspective accounts for the ongoing crisis in the two Anglophone regions of Cameroon.