Psikolojik sermayenin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde birey-örgüt uyumunun aracılık rolü
Mediation role of individual- organization harmony in the impact of psychological capital on intention to quit
- Tez No: 545190
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, İşten Ayrılma Niyeti, Birey- Örgüt Uyumu, Psychological Capital, Intention to Leave, Individual-Organization Harmony
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Global düzende bilgisayar, diğer teknolojik sistemlerin süregelen gelişimi işletmelerin-kişilerin iş yaşamlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Teknolojik gelişim, insan kaynağına gereksinimi azaltmanın yanında; çalışanın işletme ile olan ilişkisini ve psikolojik durumunu önemsiz hale getirmiştir. Buda çalışanların; işletmedeki görevini layıkıyla yerine getirmeyip aksatmalarına, bu aksaklıkta verimliliğin (çarkın dişlileri gibi düşünürsek; çarkın bir dişinin bozulması bütün sistemi etkilemektedir.) düşmesine zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmamızda; kurumsal bir market çalışanlarına, psikolojik sermaye boyutlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde birey-örgüt uyumunun aracılık rolünü araştırmak üzere, verilerin toplanmasında anket yöntemini kullandık. Neticede, psikolojik sermaye boyutlarından iyimserliğin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde birey-örgüt uyumunun tam aracı rolünün olduğuna ulaşıldı. Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerden; pozisyon değişkeni ile işten ayrılma niyeti arasında- aylık gelir değişkeni ile işten ayrılma niyetinin arasında anlamlı farklılık olduğuna- psikolojik sermayenin umut boyutu ile aylık gelir değişkeni arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Netice olarak, iyimserlik seviyesi yüksek çalışanların birey-örgüt uyumu gösterme düzeylerinin de arttığı anlaşılmıştır. Bireyin kuruma aidiyet ve uyum duygusunun vuku bulması adına; işten ayrılma eğiliminin olduğu durumlarda, birey örgüt uyumunu geliştirecek eğitimlerin verilmesi, işletmenin kazanımını ve çalışanın psikolojisini pozitif yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The ongoing development of computers and other technological systems in global order has significantly affected the business life of the enterprises. Technological development, besides reducing the need for human resources; the relationship of the employee with the business and the psychological state has made it insignificant. Buda employees; In this case, the efficiency (in the case of the impellers of the wheel; the disruption of a tooth affects the whole system) prepares the ground for it to fall. In this study; In order to investigate the mediating role of individual-organizational harmony in the impact of the psychological capital dimensions on the intention to quit, we used the survey method. As a result, it was found that individual-organization harmony had a full mediating role in the impact of psychological capital dimensions on the intention to leave the optimism. According to demographic variables; It was concluded that there was a significant relationship between the position variable and intention to quit - between the monthly income variable and the intention to quit the job - a significant relationship between the hope dimension of psychological capital and the monthly income variable. As a result, it was understood that the level of showing individuals-organization adaptation levels increased with high level of optimism. In the name of an individual's sense of belonging and harmony to the organization; In cases where there is a tendency to leave the job, training of individuals to improve organizational cohesion will positively affect the acquisition and the psychology of the employee.