An analysis of cultural representation in Mentora English EFL coursebooks
Mentora İngilizce EFL ders kitaplarında kültürel temsilin analizi
  1. Tez No: 955427
  2. Yazar: ZAINAB TOUATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ UĞUR ESKİÇIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Temsil, Kültürel Kategorizasyon, Kültürel Alanlar, A1 ve B2 seviyesi, ELT Ders Kitapları, Cultural Representation, Cultural Categorization, Cultural Spheres, A1 and B2 level, ELT Coursebooks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tez, Törkiye'de bir hazırlık programında kullanılan Mentora İngilizce A1 ve B2 düzeyinde ders kitaplarındaki kültürel temsili araştırmaktadır. ELT materyalleri Anglofon kültürünü temsil etmeye odaklanırken, kendi kültürü ve uluslararası kültürü sınırlıdır (Mahbub ve diğerleri, 2024, s. 105). Ayrıca, çoğu çalışma sadece giriş seviyesi ve çıkış seviyesi yerine tüm yeterlilik seviyelerini analiz eder. Tezin amacı, kültürün A1 ve B2 düzeyindeki ders kitaplarında nasıl temsil edildiğini incelemek ve program koordinatörleri ve eğitmenlerine genel bir eğilim sunmaktır, böylece öğrencilerin kültürlerarası farkındalık ve iletişimini geliştirmeye yardımcı olan daha dengeli bir ELT materyali oluşturabilirler. Kültürel unsurlar, Cortazzi ve Jin'in (1999) kültürel kategorizasyon çerçevesine ve Duman'ın (2012) değiştirilmiş kültürel alanlar çerçevesine göre kodlandı. Ayrıca, verilerin niteliksel ve niceliksel olarak analizine, güvenilirlik ve doğruluğu sağlamak için MAXQDA ve akran denetimi yardımcı olmuştur. Sonuçlar, hedef kültürün ve sosyal alanın hem A1 hem de B2 düzeyindeki ders kitaplarına hakim olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, çevresel kürenin en az temsil edilen küre olduğu bulunmuştur (%30'dan az). Bu, daha dengeli bir kültürel unsurların temsil edilmesini gerektirecektir. Dahası, çalışma, eğitimcilerin ve ders kitabı üreticilerinin başvurabileceği, kültürel dengeyi sağlamak için bölümlere yer vererek ELT alanına katkıda bulunmaktadır. Buna ek olarak, sadece giriş ve çıkış seviyesi ders kitaplarını (A1 ve B2) analiz etme yaklaşımı, dört seviyeli ders kitaplarının (A1-B2) analiz edilmesiyle aynı sonuçları ve eğilimleri vermiştir. Bu, gelecekteki araştırmacıların benimseyebileceği genel kültürel temsil eğilimlerini keşfetmek için etkili bir yaklaşım önermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis explores cultural representation in Mentora English A1 and B2 level coursebooks used at a preparatory program in Türkiye. ELT materials tend to focus on representing Anglophone culture while one's own culture and international culture is limited (Mahbub et al., 2024, p. 105). Also, most studies analyze all proficiency levels rather than entry-level and exit-level only. The goal of the thesis is to examine how culture is represented in A1 and B2 level coursebooks and offer program coordinators and instructors an overall trend, so they can create a more balanced ELT material, helping in enhancing students' intercultural awareness and communication. Cultural elements were coded according to Cortazzi and Jin's (1999) cultural categorization framework and Duman's (2012) modified cultural spheres framework. Further, the analysis of data qualitatively and quantitatively was aided by MAXQDA and peer review to ensure reliability and accuracy. Results reveal that the target culture and social sphere dominates both A1 and B2 level coursebooks. Also, it is found that the environmental sphere is the least represented sphere (less than 30%). This would call for a more balanced cultural elements representation. Moreover, the study contributes to the ELT field by providing rubrics that educators and coursebook producers can refer to, to ensure cultural balance. In addition, the approach of analyzing only entry and exit level coursebooks (A1 and B2) yielded the same results and trends as analyzing all four levels coursebooks (A1-B2). This suggests an efficient approach to explore general trends of cultural representation that future researchers can adopt.