Kurumsal sosyal sorumluluk ve yenilikçiliğin marka imajına etkisi: Tekstil sektöründe görgül bir çalışma
The effect of corporate social responsibility and innovation on brand image: An empirical study in textile sector
  1. Tez No: 546347
  2. Yazar: AYŞENUR BANU ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL ÇAĞLIYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka imajı, Sürdürülebilirlik, Yenilikçilik, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Tüketici Davranışı, Brand Image, Sustainability, Innovation, Corporate Social Responsibility, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan yoğun rekabet ortamında sürdürülebilirlik çalışmaları markaların rakiplerinden farklılaşabilmesi ve satışlarının devamlılığını sağlaması açısından büyük önem kazanmıştır. Sürdürülebilirlik ile markalar, sosyal ve çevresel konulara duyarlı üretim yaparken, tüketicilere değer katmakta, imajlarını ve satışlarını artırmaktadır. Markalar sürdürülebilirlik faaliyetlerini gerçekleştirirken kurumsal sosyal sorumluluk ve yenilikçi uygulamaları bir araç olarak kullanmakta, bu faaliyetleri entegre ederek başarıya ulaşabilmektedir. Bu çalışmada markaların sürdürülebilirlik çerçevesinde yaptığı faaliyetlerin işletmelere sağladığı faydaların irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla tüketici perspektifinden algılanan kurumsal sosyal sorumluluğun ve algılanan yenilikçiliğin marka imajı ve davranışsal niyet üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye'nin büyük üniversitelerinden birinde saha araştırması yapılmış, öğrencilere anket uygulanmıştır. Katılımcıların ankete verdikleri cevaplar yüzde analizleri, ortalama ve standart sapma yöntemi ile incelenip sonuçlar hakkında genel bilgi edinilmiştir. Araştırma modelinde yer alan değişkenler için korelasyon ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan kurumsal sosyal sorumluluk ve algılanan yenilikçiliğin marka imajı ve davranışsal niyet üzerinde pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability activities in the intense competition in the textile and ready-made garment sectors have gained great importance in terms of differentiating brands from their competitors and ensuring the continuity of their sales. Sustainability fosters brands to care about social and environmental issues. Moreover, it enables to add value to consumers and increase their image and also their sales. The brands use corporate social responsibility and innovative practices as an instrument to for carrying out their sustainability activities and are able to succeed by integrating these activities. In this study, it is aimed to reveal the benefits of the activities carried out by the brands within the framework of sustainability. For this purpose from the perspective of the consumer, the effects of perceived corporate social responsibility and perceived innovation on brand image and behavioral intent are discussed. In this context, a survey was conducted to the students at one of the largest universities in Turkey. Participants' answers to the questionnaire were analyzed by means of percentage analysis, mean and standard deviation methods and general information about the results were obtained. Furthermore, correlation and regression analysis were used for the variables in the research model. As a result of the study, it is found that the perceived corporate social responsibility and perceived innovation have a positive effect on brand image and behavioral intention.