Servikojenik baş ağrısı tedavisinde klasik fizik tedavi ile mulligan mobilizasyon tekniğinin karşılaştırılması
Comparison of traditional physical therapy and mulligan mobilization technique in treatment of cervicogenic headache
- Tez No: 547610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Servikojenik baş ağrısı, Klasik fizik tedavi, Mulligan mobilizayon tekniği, Boyun egzersizleri, Cervicogenic headache, Traditional physical therapy, Mulligan mobilization technique, Neck exercises
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Servikojenik Baş Ağrısı(SBA) tedavisinde kullanılan klasik fizik tedavi ve Mulligan mobilizasyonun etkinliğini araştırmak ve bu yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmaktır. Materyal ve Method: Çalışmaya SBA teşhisli gönüllü 40 hastanın, 20'si klasik fizik tedavi grubu (Grup 1), 20'si Mulligan mobilizasyon grubu (Grup 2) olarak rastgele tedaviye alındı. Tüm hastalara boyun lordoz açısı, normal eklem hareketi, Antropometrik Ölçümler, Servikal Performans Testleri, Görsel Analog Skalası (VAS) değerlendirmesi, Boyun Özür İndeksi ile Back Depresyon Ölçeği değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: İki grupta da VAS, ağrı durasyonu, Boyun Özür İndeksi ve Back Depresyon Ölçeği istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalırken, eklem hareket açıklığı, servikal performans testleri, lordoz açısı anlamlı olarak artmıştır (p˂0,005). Baş-boyun antropometrik ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p˃0,005). VAS değerleri Grup 2'de istatistiksel olarak daha fazla azalmışken, ağrı durasyonu iki grup arasında farksızdır. Eklem hareket açıklığı ölçümünde boyun ekstansiyonu ve sağ lateral fleksiyonu değerleri iki grupta de eşit oranda artarken; fleksiyonu, sol lateral fleksiyonu, sağ rotasyonu ve sol rotasyonu değerleri Grup 2 'de istatistiksel olarak daha fazla artmıştır. Servikal performans testleri, boyun lordoz açısı Grup 2 değerleri istatistiksel olarak daha fazla artmışken, Boyun Özür İndeksi ve Back Depresyon Ölçeğinde Grup 2 değerleri daha fazla azalmıştır. Sonuç: Her iki tedavinin de SBA'nın radyolojik ve klinik bulguları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiş ancak Mulligan mobilizasyon tekniğinin daha etkin olduğu saptanmıştır. Baş-boyun antropometrik ölçümlerde iki grupta da herhangi bir değişiklik olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the effectiveness of the classical physical therapy and Mulligan mobilizing in the treatment of Cervicogenic Headache (CH) and to compare the effectiveness of these two methods. Material and Methods: The study included randomly and voluntarily 40 patients with CH diagnosis, 20 traditional physical therapy groups (Group 1) and 20 Mulligan mobilization groups (Group 2). All patients were evaluated measurement of neck lordosis, normal range of motion, Anthropometric Measurements, Cervical Performance Tests, Visual Analogue Scale (VAS), Neck Disorder Index, Back Depression Scale. Results: While VAS, pain duration, Neck Disorder İndex and Back Depression Scale were significantly decreased in both groups, there was a significant increase in range of motion, cervical performance tests, lordosis angle (p˂0.05). There wasn't statistically significant difference in head and neck anthropometric measurements (p>0.05). VAS values were statistically decreased in Group 2, whereas pain duration wasn't different between the two groups. While neck extension and right lateral flexion values of the joint range of motion increased equally in both groups; the values of flexion, left lateral flexion, right rotation and left rotation were statistically increased in Group 2. Cervical performance tests, neck lordosis angle Group 2 values were statistically higher, Group 2 values were decreased more in Neck Disability Index and Back Depression Scale. Conclusion: Both treatments were found to have positive effects on radiological and clinical findings of CH, but Mulligan mobilization technique was found to be more effective. Anthropometric measurements of head and neck showed no change in both groups.