Hastane infeksiyonlarına neden olan gram negatif çomakların çoklu aminoglikozid dirençleri
Multiple aminoglycoside resistance of gram negative bacilli causing nosocomial infections
- Tez No: 54764
 - Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM ÇAKIR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
 - Anahtar Kelimeler: Nosocomial infection, aminoglycoside, multipl resistance
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
HASTANE ÎNFEKSİYONLARINA NEDEN OLAN GRAM NEGATİF ÇOMAKLARIN ÇOKLU AMlNOGLİKOZlD DİRENÇLERİ Meral KÜÇÜKGÜVEN 1.ÖZET Hastane infeksiyonlarının sıklığı, etkenlerin dağılımı hastaneden hastaneye farklılık göstermektedir. Hastanelerde yoğun ve zaman zaman uygunsuz antibiyotik kullanımı dirençli kökenlerin oluşmasına, direncin yayılmasıyla hastanede dirençli bir floranın hakim olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada üniversitemiz hastanesinde hastane infeksiyonu etkeni gram negatif çomakların aminoglikozid dirençlerini Kirby-Bauer disk difüzyon metoduyla araştırdık ve minimum inhibitor konsantrasyonlarını (MİK) belirledik. Hastanemizde hastane infeksiyonu olarak en sık solunum sistemi infeksiyonlarının geliştiğini, etken olarak da sıklıkla Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae ve Escherichia coli'nin soyutulduğunu belirledik. Hastane infeksiyon etkeni gram negatif çomaklar arasında gentamisin direnci (%37) en yüksek oranda bulunmuştur. Bunu sırası ile tobramisin (% 26), netilmisin (%20) ve amikasin (%15) izlemektedir. Etkenlerin % 10'unda gentamisin ve amikasin, gentamisin ve tobramisin, netilmisin ve tobramisinin ikili direncine rastlanırken; %9'unda gentamisin, netilmisin ve tobramisin üçlü direncine; %10'unda da amikasin, gentamisin.netilmisin ve tobramisinin dörtlü direncine rastlanmıştır. -; Anahtar Kelimeler : Hastane infeksiyonu, aminoglikozid, çoklu direnç
Özet (Çeviri)
8 MULTIPLE AMINOLOGYCOSIDE RESISTANCE OF GRAM NEGATIVE BACILLI CAUSING NOSOCOMIAL INFECTIONS Meral KÜÇÜKGÜVEN 2. SUMMARY The frequency of nosocomial infections and the distribution of the causative agents show difference among hospitals. The intensive and inappropriate usage of antibiotics result in a resistant microflora which is prevalent in the hospital by the occurence and the dissemination of resistant strains. In this study the aminoglycoside resistance of gram negative bacilli which lead to nosocomial infections by the Kirby-Bauer disk diffusioin method and determined the minumum inhibitory constantration (MIC) values. We found that in our hospital mainly nosocomial infections were acquired from the respiratory system and were commonly due to Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli. Gentamicin resistance among gam negative bacilli causing nosocomial infection occounted for the highest proportion (37%) of the isolates. This was followed by tobramycin (26%), metilmicin (20%) and amikacin (15%) decreasing order of resistance frequency. Among isolates which we studied. The aminoglycoside resistance, multipl resistance of gentamicin and amikacin, gentamicin and tobramycin, netilmicin and tobramycin were observed in 10%; gentamicin, netilmicin and tobramycin in 9%; amikacin, gentamicin, netilmicin and tobramycin in1 0%: