Herbisitlere alternatif olan alevleme ve mekanik mücadele yöntemlerinin ayçiçeğinde yabancı otlar üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of flaming and mechanical control methods, which are alternative to herbicides, on weed control at sunflower
  1. Tez No: 548366
  2. Yazar: FURKAN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, alevleme, yabancı ot kontrolü, çapalama, Sunflower, flaming, weed control, cultivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma alevleme ve çapalamanın ayçiçeğinde yabancı otlar üzerinde etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Arazi denemesi İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında 2017 yılında kurulmuştur. Deneme konuları, sürekli yabancı otsuz, sürekli yabancı otlu kontrol ile çapalamanın farklı kombinasyonları (sıra arası, sıra üzeri) ve alevlemeyi içermektedir. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre kurulmuştur. Ayçiçeğinin 2-4 yapraklı olduğu dönemde alevleme uygulaması bir defa yapılmış ve propanın dozu, 60 kg/ha olarak alınmıştır. Çapa uygulaması ise, 2 - 4 yapraklı ve 4-6 yapraklı dönemlerde birer kez, 2 - 4 ve 10 - 12 yapraklı dönem ile 4 - 6 yapraklı ve 10 - 12 yapraklı dönemlerde ise ikişer kez uygulanmıştır. Deneme sonunda, ayçiçeğinde uygulamaların yabancı otlara etkisinin yanında, ayçiçeğinin bin dane ağırlığı, dane verimi, tabla çapı ve bitki boyuna olan etkilerine bakılmıştır. En yüksek ayçiçeği dane verimi sürekli yabancı otsuz kontrol (588 kg/da)' den elde edilirken, bunu iki kez çapa (579 kg/da) uygulaması takip etmiştir. En düşük verim ise (455 kg/da) sürekli yabancı otlu kontrol parselinden sağlanmıştır. En yüksek tabla çapı (18.83 cm) iki kez çapa yapılan parselden sağlanmıştır. Bitki boyunda en yüksek değer (168.43 cm) iki defa çapalamadan elde edilirken, bunu yabancı otsuz kontrol (164.73 cm) uygulaması takip etmiştir. Ayçiçeğinde yabancı ot mücadelesinde alevleme + çapalama uygulamasının alevlemeye göre verimi artırdığını, böylece özellikle organik tarımda kullanılabileceğini önerebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of flaming and hand hoeing on weeds in sunflower. The field trial was established in the research field of the Faculty of Agriculture at Inonu University in 2017. The treatment subjects consist of weedy season-long, weed-free control and different combinations of broadcast flaming and mechanical cultivation (inter-row). The experiment was established according to the randomized block design. When sunflower was 2-4 leaves (V2-V4), flaming application was carried out once and propane dose was adjusted as 60 kg / ha. The mechanical application was applied once in 2-4 leaf and 4-6 leaf periods, twice in 2-4 leaf and 10-12 leaf period with 4-6 leaves 10-12 leaf period. At the end of the experiment, besides the effects of sunflower applications on weeds, the head diameter, plant height, thousand-kernel weight and yield values of the sunflower were determined. The highest sunflower yield was obtained from weed-free control (588 kg/da), followed by twice cultivation application (579 kg/da). The lowest yield was obtained from weed free control plot (455 kg/da). The highest head diameter was obtained from the twice cultivation application plot (18.83 cm). In the plant height, the highest value was obtained twice cultivation (168.43 cm), followed by weed free control application (164.73 cm). It may be suggested that the application of cultivation in the weed control of the sunflower can increase the yield, thus may be used especially in organic agriculture.