Broyler parentlerde farklı canlı ağırlık grupları arasındaki birleştirmelerin performansa etkisi
Effect of matings among different body weight groups on performance in Broiler breeder parents
- Tez No: 54864
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. ALİ TEKEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Broyler damızlık ebeveyn, Cinsel olgunluk, Yumurta verimi, Canlı ağırlık, Performans indeksi, Broiler breeder parents, Sexual maturity, Egg production, Body weight, Performance index
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
64 6.0ZET Broyler Parentlerde Farklı Canlı ağırlık Grupları Arasındaki Birleştirmelerin Performansa Etkisi. Bu araştırmanın amacı, damızlık broyler ebeveynlerinde canlı ağırlık ile cinsel olgunluk yaşı arasındaki ilişkilerin araştırılması, farklı canlı ağırlık gruplarındaki erkek ve dişilerin 22. haftadan başlayarak verim dönemi sonuna kadar birarada bulundurulmasının, ebeveynlerin ölüm oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, kuluçka randımanı, fertilite ve yavruların performansları üzerine etkilerinin belirlenmesi ve karşılaştınlmasıdır. Araştırma materyali olarak, 778 Avian dişi ve 116 Peterson erkek damızlık broyler ebeveyn ile bunlardan elde edilen toplam 459 ticari broyler civciv kullanılmıştır. Ebeveyn erkek ve dişiler cinsel olgunluk çağında (22. hafta) hafif, orta ve ağır olmak üzere üçer temel canlı ağırlık grubuna ayrılmıştır. Temel canlı ağırlık gruplarından hassas örnekleme metodu kullanılarak ortalama ve varyanslan birbirine yakın üçer canlı ağırlık altgruplan oluşturulmuştur. Ebeveyn alt gruplarının her birinden 6'şar erkek ve 64 'er dişi 9 ayrı odada verim dönemi süresince birarada tutulmuştur. Ebeveyn grupların yumurta verimleri, yumurta ağırlıkları, kuluçka randımanları, fertiliteleri, cinsel olgunluk yaşlan, ölüm oranlan ile yavrulann, yemden yararlanma oranı, ölüm oranı, canlı ağırlık ve performans indeksi değerleri tespit edilmiştir. Ebeveyn dişi gruplannın ilk yumurtlama yaşlannm, Hh(Haflf erkek x Hafif dişi), Ha, Ho, Ah, Aa(Ağır erkek x Ağır dişi), Ao, Oh, Oa, ve Oo(Orta erkek x orta dişi) gruplannda sırasıyla 186, 179, 181, 186, 173, 181, 184, 176, ve 180 gün olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada ebeveyn gruplan arasında verim dönemi ortalama ölüm oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, fertilite ve kuluçka randımanlan bakımından istatistiki önemde farklılıklann bulunmadığı belirlenmiştir. Hh, Ha, Ho, Ah, Aa, Ao, Oh, Oa ve Oo ebeveyn gruplanndan elde edilen ticari broylerlerin 49. gün performans indeksi değerlerinin sırasıyla, 193.71, 181.54, 226.83, 211.40, 204.44, 188.23, 203.40, 201.14, ve 202.40 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ebeveyn canlı ağırlığının yavrulann canlı ağırlığını etkilediği söylenebilir. Ticari broylerlerin canlı ağırlıklan ve performans indeksleri beraber düşünüldüğünde, cinsel olgunluk çağında hafif erkek ve orta canlı ağırlığa sahip dişi ebeveynlerin birleştirilmeleriyle ticari broylerlerde (yavrular) optimum performansın elde edilebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
65 7.SUMMARY Effect of Matings Among Different Body Weight Groups on Performance in Broiler Breeder Parents. The purpose of this study is to determine the relationships between body weight and age of sexual maturity in broiler breeder parents and to determine the effects of housing together male and female broiler parents with different body weight at 22 weeks old age during production period on mortality, egg production, egg weight, hatchablity, fertility, and progeny performance. As the research material, 778 Avian female and 116 Peterson male broiler breeder parents, and totally 459 chicks obtained from that broiler breeder parents were used. Parent male and female chickens were separately divided into three base body weight groups called low, middle and high at 22 weeks old age. Separately three body weight subgroups which have almost similar variance and average values were obtained from base body weight groups by using sensitive sampling method. Six male and 64 female broiler breeder parent chickens obtained from bodyweight subgroups were housed in 9 pens during production period. Egg production percentages, egg weights, hatchabilities, fertilities, ages at sexual maturity and mortality of broiler breeder parent chicken groups and feed conversion, mortality, body weight and performance indices of progeny groups of parent groups were determined. Ages at onset of lay of LI (Light male x light female), Lh, Lm, HI, Hh(Heavy male x heavy female), Hm, MI, Mh and Mm(Middle male x middle female) broiler breeder female groups were determined as 186, 179, 181, 186, 173, 181, 184, 176, and 180 days, respectively. There were no statistically significant differences among broiler breeder parent groups in respects of average production period mortality, egg production percentage, egg weight, fertility, hatchability. Performance indices for 49 days old progenies of LI, Lh, Lm, HI, Hh, Hm, Ml, Mh, and Mm parent groups were estimated as 193.71, 181.54, 226.83, 211.40, 204.44, 188.23, 203.40, 201.14 and 202.40, respectively. As a result, it can be said that body weights of broiler breeder parents can influence body weights of their own progenies. When average progeny (commercial broilers) bodyweights and performance index values were taken into consideration, it may be possible to say that if light males and females with middle bodyweights at sexual maturity age are used in broiler breeder parent matings, optimum performance in progenies of broiler breeder parents will be able to be obtained.