Üniversite eğitimi gören kız öğrencilerin kent kimliği ve kent kültürü bağlamında Konya algısı
The perception of Konya in the context of urban identity and urban culture of female students who study at the university
- Tez No: 550668
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent Kimliği, Kentsel Kültür, Konya, Urban Identity, Urban Culture, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bireyin toplulukla yaşama ihtiyacı kentlerin var olma nedenlerindendir. Avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçilmesi kentlerin öneminin artarak devam etmesini sağlamıştır. Şehirler, başlangıçta insan ihtiyaçlarını karşılayan mekanlar topluluğu olarak düşünülmüştür. Zaman içerisinde yerleşim yerlerindeki yaşama alışkanlıkları kent kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Kentin kültürü de binalarda, cadde ve sokaklarda can bulmuştur. Bütün bunlar kentlerin tanıtımında büyük rol oynayan, kentin var olduğu farklı zaman dilimlerinden izler taşıyan kimlik elemanlarının oluşmasının sebebidir. Kimlik unsurları, kentlerin en büyük reklam ve turizm araçlarındandır. Kent kimliği kavramı her zaman üzerinde çalışılması ve güncel tutulması gereken bir konudur. Bu çalışmanın amacı, Üniversite eğitimi gören kız öğrencilerin Konya'nın kent kimliği ve kültürü hakkındaki düşüncelerini incelemektir. Konya'nın özellikle dışarıdan gelen öğrencilerin perspektifinden kent kimliği ve kültürüne etki eden doğal ve yapay çevre faktörlerine olan bakış açılarını belirlemeye çalışmaktır. Önce kuramsal bir çalışma yapılmıştır. Ardından 522 katılımcıyla anket çalışması yapılarak veriler elde edilmiştir. Anket yöntemi ile ulaşılan sonuçlar SPSS programı ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need to live with the community is one of the reasons why cities exist. The transition from hunting and gathering to settled life has increased the importance of cities. Cities are initially thought of as a community of spaces that provide human needs. Over time, living habits in settlements ensured the formation of urban culture. The culture of the city has also been found in its buildings, streets and boulevards. All this is the reason for the formation of identity elements that play a major role in the promotion of cities and which follow the different time periods of the city. Identity elements are among the biggest advertising and tourism elements of the cities. The concept of urban identity is always an issue that needs to be studied and kept up to date. The aim of this study is to examine the opinions of women who are university students about the city identity and culture of Konya and to determine the perspectives of Konya on natural and artificial environmental factors that affect urban identity and culture from the perspective of external students. First, a theoretical study was conducted. The survey was conducted with 522 participants and data were obtained. The results obtained by the survey method were evaluated with SPSS program.