Nablus meydan muharebesi ve Osmanlı ordusunun Suriye-Filistin bölgesinden çekilmesine neden olan operatif ve stratejik hatalar
Battle of Nablus (Megiddo), strategic and operational mistakes that caused Ottoman army's withdrawal from sinai and Palestine
  1. Tez No: 551084
  2. Yazar: HÜSEYİN DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET HAYTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Filistin Cephesi, Nablus Meydan Muharebesi, Yıldırım Ordular Grubu, Mısır Sefer Kuvveti, World War I, Palestine Front, Battle of Megiddo, Yilderim Army Group, Egyptian Expeditionary Force
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi ve Strateji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Birinci Dünya Savaşının başlangıcında generaller teknolojik gelişmeleri askeri taktik ve doktrinle birleştirmekten bihaberdiler. Eski moda statik savaşın komutanları manevra ve müşterek harekâtı harp sanatına uyduran yetenekli generaller tarafından zamanla saf dışı bırakılmıştır. Manevra prensibinin modern harpte uygulanışının ilk mükemmel örneği olan Nablus Meydan Muharebesi komutanlar için faydalı bir ders olmuştur. Özellikle kaybeden tarafın komutanları bu muharebelerden çok şeyler öğrenerek, bunları Türk Kurtuluş Savaşı ve İkinci Dünya savaşına uyarlamışlardır. Ne yazık ki Mustafa Kemal ATATÜRK'ü Yıldırım Ordular Grubunun yenilgisiyle suçlamak isteyenler tarafından bu savaşta alınan gerçek dersler zamanla yok sayılmıştır. Unutulan bu konuları daha iyi anlayabilmek maksadıyla bu çalışmada iki tarafın plan ve harekât uygulamaları harp prensipleri doğrultusunda analiz edilecektir. Ayrıca arazi yapısı ve Eylül 1918'deki cari durum göz önünde bulundurularak savunma kararının doğruluğu tartışılacaktır. Ayrıca bu tezde Yıldırım Ordular Grubunun geri çekilmesi 7'nci Ordunun çevirmeden kurtulması ve geri harekâtı minvalinde irdelenecektir. Özetle bu tez stratejik seviye hedefleri ile operatif seviye planlarının uyumlanmasının savaşın kaderini belirleyeceği savını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
At the begining of the World War I generals were ignorant of incorporating technological advances into military tactics and doctrines. Old fashioned static-warfare commanders were eliminated with time by talented generals who adapted maneuvre tactics and joint operations into warfare. Battle of Megiddo, a perfect archetype of maneuvre theory application in modern warfare, was a good lesson learnt for commanders. Especially losing side learned much from these battles and adapted into Turkish War of Independence and World War II. Unfortunately the true lessons learnt from Battle of Megiddo were ignored by people who wanted to blame Mustafa Kemal ATAÜRK for the defeat of Yıldırım Army Group. For a better understanding of these subjects that have been forgotten, this study analyses planning and operation applications of both sides' considering warfare principles . Besides, the decision to defend will be analysed by examining the terrain and military situation in September 1918. This thesis also examines withdrawal of Yıldırım Army Group on the basis of 7'th Army's avoidance from encirclement and retrograde operations. In summary, this thesis highlights the argument that synchronisation of strategic level aims with the operational level plans determines the fate of the battle.