Aşırı güven hipotezinin bireysel yatırımcı açısından incelenmesi: Türkiye ve Azerbaycan üzerine bir araştırma
Analysis of overconfidence for individual investor: A research on Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 551184
  2. Yazar: LEYLA HUSEYINOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE IŞIN DİZDARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Behavioral Finance, Individual Investors, Overconfidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Azerbaycan'daki ve Türkiye'deki bireysel yatırımcıların yatırım kararlarındaki aşırı güven düzeylerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın birinci bölümünde geleneksel finans, etkin piyasa hipotezi ve davranışsal finans kavramı ile ilgili açıklamalar ele alınmıştır. İkinci bölümde bireysel yatırımcılarla ilgili konular, bireysel yatırımcıların yatırım kararları alırken etkilendiği eğilimler ve aşırı güven davranışı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın son kısmında bireysel yatırımcıların yatırım kararı alırken gösterdiği aşırı güven davranışı ve bu davranışla ilgili yapılmış daha önceki çalışmalara yer verilmiştir. Daha sonra, Azerbaycan'daki ve Türkiye'deki bireysel yatırımcıların aşırı güven düzeylerinde bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada bireysel yatırımcıların yatırım kararı alırken aşırı güven davranışlarının düzeyini belirlemek için katılımcılara anket çalışması uygulanmıştır. Anket Azerbaycan'da 400 ve Türkiye'de 400 kişi olmak üzere toplam 800 bireysel yatırımcıya uygulanmıştır. Araştırmada öncelikle bireysel yatırımcıların demografik özelliklerine ilişkin frekans analizi yapılmıştır. Yatırımcıların yatırım araçlarına ilişkin önem dereceleri için çapraz tablo analizi yapılmıştır. Bireysel yatırımcıların demografik özellikleri ve aşırı güven düzeyi arasındaki farklılıkları bulmak için iki bağımsız T-testi ve tek yönlü ANOVA analizinden faydalanılmıştır. Bu testlerin sonucunda Azerbaycan'daki bireysel yatırımcıların cinsiyetlerine, mesleklerine ve aylık tasarruflarına göre aşırı güven düzeylerinde, Türkiye'deki bireysel yatırımcıların ise aylık gelirlerine göre aşırı güven düzeylerinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca, Azerbaycan'daki bireysel yatırımcıların ve Türkiye'deki bireysel yatırımcıların aşırı güven düzeyleri arasında fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Davranışsal Finans, Bireysel Yatırımcılar, Aşırı Güven Davranışı
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine the overconfidence in the investment decisions of individual investors in Turkey and Azerbaijan. For this purpose, in the first part of the study, explanations about traditional finance, efficient market hypothesis and behavioral finance concept are discussed.In the second part, the issues related to individual investors, the trends that effective on individual investors while making investment decisions and overconfidence of individual investors are examined in detail. In the last part of study, the previous studies related to overconfidence of individual investors are mentioned. Then, whether having any difference or not in overconfidence level of individual investors is researched in Azerbaijan and in Turkey. A survey was applied to the participants in order to determine the level of overconfidence behavior of the individual investors when giving investment decison. Totally 800 surveys of 400 in Azerbaijan and of 400 in Turkey were applied to individual investors. Firstly in the research, the frequency analysis has been caried out related with the demographics of individual investors. Cross-table analysis was prepared concerning degree of importance of investors' investment tools. Two independent T-tests and one-way ANOVA analysis were used to find out the differences between the demographic characteristics of the individual investors and their over-confidence level. As a result of this study a significant difference is detected in overconfidence level of the investors in Azerbaijan, according to their gender, occupation and financial savings, and in overconfidence level of the investors in Turkey according to their monthly income. In addition, no significant difference betwen individual investors in Azerbaijan and in Turkey in means of overconfidence is the conclusion has been achieved.