Zihinsel engelli bireylerde rekreatif etkinliklerden dramanın sosyal ve motor beceri gelişimine etkisi
The effect of drama on the development of social skills and motor performance in individuals with intellectual disabilities
  1. Tez No: 551838
  2. Yazar: AYŞEGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli Birey, Drama, Sosyal Beceri, El Fonksiyonu, Mentally Handicapped Person, Drama, Social Skill, Hand Function
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma; zihinsel engelli bireylerde drama programının sosyal becerilerinin gelişimine ve motor performansa etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya yaş ortalaması 16.70±1.33 yıl olan deney (n=10) ve 16.80±1.13 yıl olan kontrol (n=10) grubu olmak üzere totalde 20 zihinsel engelli birey katılmıştır. Araştırmada sekiz hafta boyunca, haftada iki gün ve günde iki saat olmak üzere drama eğitim programı uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akçemete ve Avcıoğlu (2005) tarafından geliştirilmiş olan 'Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği' ve 'Jebsen El Fonksiyon Testi' drama eğitim programı öncesinde ve sonrasında kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket program kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği deney ve kontrol grubu arasında temel sosyal beceriler, duygusal beceriler alt boyutu hariç diğer on bir alt boyutun ortalamaları arasında farklılık ve istatistiksel olarak da anlamlılık tespit edilmiştir. Jebsen El Fonksiyon Testi baskın el ön test ve son test sonuçları incelendiğinde, deney ve kontrol grubunun tüm alt boyutlar ön-son test ortalamalar arasında istatistiksel olarak anlamlılık olduğu tespit edilmiştir. Baskın olmayan el ön-son test sonuçlarına göre, 'yazma, tavla-dama pulları, hafif geniş objeler ve ağır objeler alt boyutlarında farklılık ve istatistiksel olarak da anlamlık olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan drama programının bu araştırmada yer alan hafif zihinsel engelli bireylerin sosyal beceri gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak, uygulanan drama programı sonrasında hafif zihinsel engelli bireylerin ince motor becerilerinde gelişmeler, herhangi birinden yardım almadan ihtiyaçlarını karşılamada olumlu yönde etkilediği ve hayata dair olumsuz bakış açılarını pozitif yönde değiştirmelerine katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research; The purpose of this study was to investigate the effect of drama program on the development of social skills and motor performance in mentally retarded individuals. A total of 20 mentally handicapped individuals were included in the study, the experimental group (n = 10) and the control group (n = 10) with a mean age of 16.70 ± 1.33 years (n = 10). In the study, drama education program was applied for eight weeks, two days a week and two hours a day. Beceri Social Skills Assessment Scale 'and' Jebsen Hand Function Test miş developed by Akçemete and Avcıoğlu (2005) were used before and after the drama training program. SPSS 21software was used for data analysis. According to the research findings; The Social Skills Assessment Scale was found to be statistically significant and different between the mean social skills and the eleven subscales except the emotional skills sub-dimension between the experimental and control groups. When Jebsen Hand Function Test dominant hand pre-test and post-test results were examined, it was found that there was a statistically significant difference between the pre-post test averages of all sub-dimensions of the experimental and control groups. According to the results of non-dominant hand pre-post test, farklılık writing, backgammon-checkers scales, slightly large objects and heavy objects were found to be significant and statistically significant in the sub-dimensions. It was observed that the drama program applied positively contributed to the development of social skills of individuals with mild mental disabilities in this study. As a result, after the drama program applied, it is thought that the improvements in the fine motor skills of the mild mentally disabled individuals have a positive effect on meeting their needs without the help of any of them and contribute to the change of the negative viewpoints of life positively.